Šef Applea će ove godine dobiti 40% manju platu. I dalje je ogromna

Podijeli

Izvršnom direktoru Applea Timu Kuku ove godine godišnja će plata biti smanjena za više od 40 posto. Iz Applea kažu da je Kuk sam zatražio smanjenje nakon kritika dioničara.

Appleov odbor za naknade dodijelio mu je ukupnu “ciljanu naknadu” od 49 miliona dolara za 2023. godinu.

“Odbor za kompenzacije uravnotežio je povratne informacije dioničara, odlične rezultate Applea i preporuku gospodina Kuka da prilagodi svoju naknadu u svjetlu primljenih povratnih informacija”, objavio je Apple u podnesku američkom nadzornom tijelu za finansije.

Ovim potezom, osnovna godišnja plaća Tima Kuka će ostati 3 miliona dolara, a bonus će iznositi do 6 miliona dolara. BBC prenosi da je najveća razlika u broju dionica koje će dobiti.

Kuk je prošle godine od kompanije dobio dionice vrijedne 75 miliona dolara, od čega se polovina bazirala na Appleovom uspjehu na berzi. Ove godine može dobiti do 40 miliona dolara, pri čemu tri četvrtine zavisi od rezultata dionica.

Njegova ukupna plata prošle godine je nadmašila planirani iznos od 84 miliona dolara i u stvarnosti je iznosila 99.4 miliona dolara. Ta brojka uključuje 630.600 dolara troškova ličnog osiguranja i 712.500 dolara za korišćenje privatnog aviona.

Bogatstvo od 1.7 milijardi dolara

Pod upravom Kuka, Apple je postao prva kompanija koja je dostigla tržišnu vrijednost od 3 biliona dolara prije nego što je pala na oko 2.1 bilion dolara tokom burne godine za tehnološku industriju, prenosi Index.

Lično bogatstvo 62-godišnjaka iznosi oko 1.7 milijardi dolara, prema časopisu Forbes. Kuk je obećao da će do kraja života pokloniti cijelo svoje bogatstvo.

Kukova plata je 1.447 puta veća od plate prosječnog zaposlenog Applea.