business, building, new york, manhattan, skyscraper

Velike banke izdvojile 4 milijarde dolara za recesiju. Investitori su optimističniji

Podijeli

Velike američke banke koje su prisutne i na globalnom tržištu, uključujući JPMorgan, Wells Fargo, Citigroup i Bank of America u petak su objavile kvartalne rezultate.

Navedene kompanije su zajedno poslale jasnu poruku investitorima – pripremamo se za pad. Kao grupa, banke su izdvojile više od 4 milijarde dolara u rezervama za gubitke po kreditima, ili novac za koji očekuju da ga zajmoprimci neće vratiti.

JPMorgan je izdvojio 1,85 milijardi dolara u rezervama za kreditne gubitke, rekavši da su te rezerve izgrađene jer izgledi kompanije “sada odražavaju blagu recesiju u centralnom scenariju”.

Bank of America je sa svoje strane izdvojila 1,1 milijardu dolara za kreditne gubitke u četvrtom kvartalu, Wells Fargo 936 miliona dolara, a Citigroup još 640 miliona dolara.

U početku, investitori su ovo povećanje rezervi vidjeli kao negativan znak za banke i privredu šire. Fjučersi su bili niži rano u petak, kao i akcije svake banke.

Međutim, do zatvaranja u petak, akcije svake kompanije rasle su, zajedno sa širim tržištem.

Reakcija investitora je u skladu s ranim trgovanjem u 2023 i ukazuje na konstruktivniju pozadinu u mjesecima koji dolaze, ocjenjuju analitičari.

U bilješci klijentima ranije ove sedmice, Tom Li iz Fundstrata primijetio je da istorija tržišta kaže da je rast S&P 500 u prvih nekoliko dana godine – period koji je završen prošlog utorka – nedvosmisleno pozitivan.

Pozivajući se na pravilo „Prvih pet dana“, Li napominje da je u sedam prethodnih slučajeva u kojima je S&P 500 porastao 1,4% ili više u prvih pet trgovačkih dana u godini nakon gubitničke godine, indeks je svaki put bilježio godišnje dobitke – uz prosječan dobitak od 26%.

“Drugim riječima, ‘osnovni’ scenario za 2023. je da bi S&P 500 mogao dobiti 25%”, napisao je Li. “A ovo je u potpunosti u suprotnosti sa konsenzusom prema kojem indeks pada na 3.000 u prvoj polovini 2023. godine, prije nego što se oporavi kako bi ostao ravnomjeran. Ukratko, 2023. bi trebalo da ima daleko veće povrate nego što mnogi očekuju”, smatra on.

Sada, oporavak na berzi nakon što su trgovci izdržali najizazovnije okruženje u jednoj generaciji trebalo bi da bude samo blago iznenađenje. Tržište dionica možda nije na putu ozbiljnog povraaak, ali dionice imaju tendenciju da rastu tokom vremena.

Štaviše, investitori ne reaguju na ono što se dešava, već na ono što misle da će se dogoditi.