investors, business, analyzing, traders, stock exchange, berza, brokeri

Centralni bankari će evropske obveznice pretvoriti u prah, smatraju investitori

Podijeli

Borba protiv inflacije u Evropi trajaće toliko dugo da će narušiti privlačnost duga eurozone ove godine, pokazuje istraživanje investitora.

Depozitna stopa Evropske centralne banke (ECB) dostići će 3,5% nakon očekivanog novog povećanja za 1,5 procentnih poena, smatra više od trećine od 201 investitora u najnovijem istraživanju MLIV Pulse.

Dodatnih 15% vidi da se kreće će kamate rasti na 4% ili više, što bi bio rekordan nivo. To pomaže da se objasni snažno uvjerenje ispitanika da će obveznice eurozone ove godine imati lošije rezultate od američkih hartija.

Federalne rezerve su „čini se bliže kraju ciklusa povećanja kamatnih stopa nego ECB“, a postoji i „veća neizvjesnost“ oko toga gdje kamatne stope u eurozoni dostižu vrhunac, rekao je Rohan Khanna, strateg kamatnih stopa u UBS Group AG.

Tržišne opklade na vršnu stopu ECB-a su posljednjih dana pale ispod 3,5% za jul, prema swapovima vezanim za sastanke centralne banke. Više od polovine ispitanika u anketi smatra da stopa neće dostići vrhunac do trećeg kvartala ili kasnije.