Davos 2023: Šta ćemo gledati na Svjetskom ekonomskom forumu

Podijeli

Slijetanje privatnih aviona, dolazak milijardera, skupe opreme za snijeg, raskošne noćne zabave i razgovori o klimatskim promjenama uz kafu obilježiće ovogodišnji Svjetski ekonomski forum (WEF) u švajcarskom Davosu.

Godišnji događaj se vraća u svoj termin sredinom januara po prvi put od početka pandemije COVID-19. Tema ove godine: Saradnja u fragmentiranom svijetu.

Petodnevna konferencija, koja počinje u ponedjeljak, privući će svjetsku elitu od političara do pop-zvijezda.

Neka velika imena na snježnim terenima će se kretati od veterana Davosa, generalnog direktora JP Morgana Džejmija Dajmona (objavljuje se svježa zarada banke u četvrtom kvartalu i novo upozorenje na kamatnu stopu ) do izvršnog direktora Qualcomma Kristijana Ejmona do muzičara koji je postao tehnološki investitor, Will.i.Am-a.

Suosnivač i izvršni direktor Salesforcea Mark Beniof će takođe biti prisutan nakon što je ovog mjeseca donio tešku odluku da smanji 10% radne snage.

Najveći poslovni lideri će raspravljati o aktuelnom stanju na tržištu, strahu od globalne recesije, rastućih kamatnih stopa te ratu u Ukrajini.

“Kako se sukob između Rusije i Ukrajine približava godinu dana, ekonomije i društva se neće lako oporaviti od stalnih šokova”, napisala je izvršna direktorica WEF-a Sadia Zahidi u ovogodišnjem Izvještaju o globalnim rizicima, dodajući da je “više od četiri od pet ispitanika očekivalo sigurnu volatilnost u naredne dvije godine.”

Izvještaj je takođe otkrio da je kriza troškova života najveći kratkoročni rizik za društvo. Dugoročni izazovi poput rješavanja klimatskih promjena i prirodnih katastrofa – o kojima se uvijek raspravlja na WEF-u – ostaju na stolu.

U pozadini, vjerovatno će postojati zabrinutost oko izgleda za kriptovalute nakon pada FTX-a . A Teslin pad cijene dionica mogao bi privući pažnju prisutnih.

Comments are closed.