Mark Cuban, Kuban

Kuban: Bio bih jednako srećan i sa 1% svog bogatstva (a ni to nije malo)

Podijeli

Milijarder i preduzetnik Mark Kuban kaže da bi se jednostavno oslobodio svog bogatstva. Kada su ga u intervjuu za CBS “Sunday Morning” pitali da li bi bio zadovoljan sa 1% svog neto bogatstva, on je oduševljeno odgovorio: „Da. Da imam istu porodicu i sve, sigurno.”

Lakše je odreći se 99% svog bogatstva kada vam je imovina vrijedna 4,6 milijardi dolara, poput Kubana. Nakon tog odbitka bi mu i dalje ostalo ogromnih 46 miliona dolara.

Milijarder koji je sam napravio svoje poslovno carstvo, osnovao je 10 kompanija, lično uložio milione u 231 startapova i ima većinski udio u klubu Dallas Mavericksa.

Bogatstvo je posebno uveličao prodajom Broadcast.com-a, koji je kupio sa poslovnim partnerom Todom Vagnerom 1995. godine, Yahoo-u, nakon što je stranica doživjela najbolju inicijalnu javnu ponudu na berzi do tada.

Kubanova navodna ravnodušnost prema njegovim milijardama je malo iznenađujuća s obzirom na to da je oduvijek uživao u svom bogatstvu. “Ajkula” je jednom provodila dane lutajući svijetom u svom privatnom avionu, provodeći vrijeme između svoje vile u Dalasu od 13 miliona dolara, stana u blizini Central Parka na Menhetnu i kuće na obali u Laguna Beachu.

“Sigurno je brutalno skupo, ali vrijeme je jedino sredstvo koje jednostavno ne posjedujemo”, napisao je jednom u kolumni za Men’s Journal o kupovini mlaznjaka. “To mi štedi sate i sate.”

Kako je rekla Džemima MekEvoj iz Forbesa, Kuban se zabavljao „kao rok zvijezda“. Prvobitno mu je bila namjera da se povuče i uradi upravo to nakon što je prodao MicroSolutions, svoju prvu kompaniju, kada je imao samo 32 godine.

“Zaradio sam oko 2 miliona dolara nakon oporezivanja,” rekao je Cuban za CBS o tom poslu. „Kupio sam doživotnu kartu za American Airlines i rekao sam da više neću raditi, samo ću se zabavljati kao rok zvijezda u što više zemalja, koliko mogu.”

Umjesto toga, napravio je poteze sa Broadcast.com-om. Kubanova takmičarska priroda i orlovsko oko od tada su mu dobro poslužili u povećanju svog bogatstva.

“Niko ne bi trebalo da ima ovoliko bogatstvo, ali to je što je”, rekao je. „Izvlačiš sve najbolje od toga, a ja se uopšte ne osjećam krivim zbog toga.”

Fortune navodi da Kuban svoje vrijeme sada provodi kao sudija Shark Tank-a i pravi planove za kriptovalute. I dalje se pomalo ponaša kao lik na “Šitovom potoku”, kupujući napušteni grad Mustang u Teksasu 2021. (gest za prijatelja koji umire).

Kuban i pored svega može zamisliti svoj život kao milioner, a ne kao milijarder.

“Kada sam bio u svojim 20-im, 30-im i ranim 40-im godinama, sve je bilo u tome koliko sam novca mogao zaraditi. Ali u ovom trenutku mog života u kojem sljedeći dolar koji unesem neće promijeniti moj život, život moje djece, živote njihove djece, glavna nagrada dolazi od uticaja”, kazao je on za CBS.