poor, hobo, beggar, homeless, poverty

I u Njemačkoj inflacija najteže pogađa siromašne

Podijeli

Inflacija je prošle godine u Njemačkoj bila rekordna, ali nije svakoga pogađala podjednako – najviše trpe domaćinstva sa slabim prihodima, navodi Institut za makroekonomiju i istraživanje poslovnog ciklusa (IMK) fondacije Hans Bekler.

Prema mjesečnom izvještaju objavljenom u četvrtak, siromašnije porodice su u decembru trpjele stope inflatornog opterećenja od 9,8 odsto, naspram 7,1 odsto u bogatijim.

Međugodišnja stopa inflacije u decembru je bila 8,6 odsto, poslije 10 odsto u novembru. Inflacija je mjera rasta potrošačke cijene hiljada proizvoda i usluga.

Ekonomisti su decembarsko popuštanje inflacije pripisali tome što je država od potrošača preuzela mjesečni račun za gas i grijanje. Ta mjera je smanjila, ali nije izbrisala jaz u opterećenju budžeta izmneđu siromašnih i bogatih domaćinstava, navode autori izvještaja.

IMK svakog mjeseca procjenjuje kako inflacija optereću razne kategorije domaćinstava.

Inflacija je prošle godine ubrzala na 7,8 odsto, ali porodice sa slabim prihodima su istrpjele 8,8 odsto, dok su se bogatiji istovremeno suočili sa 6,6 odsto.

Razlika postoji jer siromašniji srazmjerno veći dio kućnog budžeta troše na energiju i hranu, neizbježne stavke koje su najviše poskupjele.

dpa/Investitor