whatsapp

WhatsApp kažnjen sa 5,5 miliona eura zbog kršenja privatnosti

Podijeli

Irski komesarijat za privatnost podataka, vodeći regulator privatnosti u EU, kaznio je u četvrtak sa 5,5 miliona eura Metinu podružnicu WhatsApp-a zbog dodatnog kršenja privatnosti.

DPC je takođe naložio WhatsApp-u da preispita kako koristi lične podatke za poboljšanje usluga nakon sličnog poteza koji je ranije ovog mjeseca izdao drugim glavnim platformama Mete, Facebooku i Instagramu, u kojem se navodi da Meta mora ponovo procijeniti pravni osnov na kojem cilja oglašavanje putem upotrebe ličnih podataka.

Portparol WhatsApp-a rekao je da namjerava da uloži žalbu na odluku irskog regulatora te da čvrsto vjeruje da je način na koji sporna usluga radi tehnički i pravno usklađena sa evropskim zakonima.

Irski nadzornik, koji je vodeći EU regulator za mnoge od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija zbog lokacije njihovog evropskog sjedišta u Irskoj, naložio je WhatsApp-u da uskladi svoje poslovanje u roku od šest mjeseci.

Reuters podsjeća da je DPC i u septembru 2021. kaznio WhatsApp sa 225 miliona eura za kršenja koja su se dogodila u maju 2018. WhatsApp je i dalje u procesu žalbe na tu kaznu preko irskih sudova.

Regulator je do sada kaznio Metu sa 1,3 milijarde eura i ima otvorenih još 10 drugih istraga o njenim uslugama.