Kineski milijarder izgubio više od 90% svog bogatstva

Podijeli

Proteklih nekoliko godina nije bilo sjajno za superbogate u Kini, posebno za one koji su svoje bogatstvo izgradili na nekada usijanom tržištu nekretnina u zemlji.

Neto vrijednost Hui Ka Yana, predsjednika kompanije za razvoj nekretnina China Evergrande, pala je za skoro 93%, prema Bloomberg Billionaires Indexu. Huijevo bogatstvo palo je sa 42 milijarde dolara na svom vrhuncu u 2017. na oko 3 milijarde dolara, objavio je Bloomberg, podsjećajući da je nekada bio druga najbogatija osoba u Aziji.

Evergrande je najzaduženiji investitor u Kini sa 300 milijardi dolara obaveza, i u središtu je problema s nekretninama u zemlji od 2021.

Hui, poznat i kao Xu Jiayin na mandarinskom, koristio je svoje lično bogatstvo da pomogne kompaniji koja je u velikim problemima, prodavši svoje kuće i privatni avioni.

Ali to je bilo daleko od dovoljnog i Evergrande je u decembru 2021. platio obveznice u američkim dolarima nakon što je mjesecima pokušavao da prikupi novac za otplatu kreditora, dobavljača i investitora. Prošle godine firma nije uspjela da isporuči svoj preliminarni plan restrukturiranja duga, što je dovelo do daljnje zabrinutosti za njenu budućnost.

CNN piše da je Evergrande je ogroman: ima oko 200.000 zaposlenih, ostvario je više od 110 milijardi dolara prihoda od prodaje u 2020. i posjeduje više od 1.300 objekata u više od 280 gradova.

Analitičari su dugo bili zabrinuti da bi kolaps Evergrandea mogao izazvati veće rizike za kinesko tržište nekretnina, ugrožavajući vlasnike kuća i širi finansijski sistem. Na nekretnine i srodne industrije otpada čak 30% BDP-a.

Ali Hui nije jedini koji je u posljednje vrijeme vidio masovno uništenje bogatstva. Ilon Mask, izvršni direktor Tesle, SpaceX-a i Twittera, postao je prva osoba koja je izgubila 200 milijardi dolara bogatstva, objavio je Bloomberg prošlog mjeseca.

Najveći dio Maskovog bogatstva vezan je za Teslu, čije dionice su pale 65 odsto 2022.