bitcoin, crypto

Bitcoin je imao najbolji januar u proteklih 10 godina

Podijeli

Sa porastom od 39,4% ovog mjeseca, bitcoin zatvara svoj najbolji prvi mjesec od 2013. godine. Najbolji mjesec ikada ipak je bio oktobar kada je ojačao 40%.

Bitcoin se u momentu pisanja ovog teksta trguje po cijeni od 22.910 dolara, a protekle sedmice cijena mu je bila najviša od avgusta prošle godine.

Najveća kriptovaluta nije podarila vlasnicima tako uzbudljiv januar već deceniju, ocjenjuju analitičari.

„Januar smo započeli s eksplozivnom akcijom cijena u sedmici decembarskog CPI printanja“, rekao je Kristofer Njuhaus, trgovac opcijama s proizvođačem kripto marketa GSR.

Iz njegove perspektive, potražnja na strani kupaca od strane institucionalnih preuzimača — bilo da se radi o makrotrgovcima ili hedž fondovima — vratila se u prve dvije sedmice u mjesecu.

U 12 dana nakon decembarskog izvještaja o inflaciji objavljenog 12. januara, likvidirane su kratke pozicije na bitcoin u vrijednosti od 1,3 milijarde dolara, ili 611 miliona dolara neto dugih pozicija, prema agregatoru kripto derivata CoinGlass. Tokom protekle sedmice, trend se preokrenuo sa likvidiranim dugim pozicijama od 331 milion dolara, ili 108 miliona dolara neto kratkih pozicija.

Između 10. i 20. januara, kada je bitcoin doživio svoje najveće pomake prema gore, spekulacijama vođeni momentum trgovci su se vratili na tržište, predvodeći bitcoin koji je izbio iz raspona između 15.700 i 18.000 dolara.

“Pomaci bitcoina iznad 20.000 i 22.000 dolara su se dogodila petkom jer su trgovci imali velike količine negativne izloženosti i prodaje pred kraj trgovanja u SAD-u”, primijetio je Njuhaus.

Analitičari kažu da će sljedeća faza za bitcoin vjerovatno biti određena u danima nakon odluke Federalnih rezervi o mjesečnom povećanju kamatne stope.

Povratak kupovine bitcoina izgleda slično onome što se dogodilo od jula do početka avgusta, smatra Majkl Safai, suosnivač i partner u firmi za trgovinu kriptovalutama, Dexterity Capital.

“Potrebno je oko dva mjeseca da se kripto tržište stabilizuje nakon velikog šoka, a mi smo i dalje u trenutku nakon sloma FTX-a”, rekao je Safai putem e-pošte.

“Najveća šteta je nanesena, investitori su relativno sigurni da više nema ‘cipela za izbacivanje’, što se ogleda u prigušenom prijemu bankrota Genesisa, a apetit za rizikom počinje polako da se vraća”, dodao je.

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta do danas je porasla za 24% na 1,05 biliona dolara, prema Coinmarketcap-u. Na berzama širom sveta, globalni obim kriptovaluta porastao je na 5,5 biliona dolara, što je 61% više od početka godine, prema platformi za indeksiranje kriptovaluta Nomics.

Podaci prikupljeni platformom za analizu blokova Glassnode otkriva da je bitcoin povratio cijenu iznad 21.000 dolara dok je trenutni rast tržišta gurnuo kupce najveće kriptovalute iz 2019. i ranije nazad iznad rentabilnosti.

“Ovi psihološki nivoi su važni”, dodala je Moja.

Yahoo Finance/Investitor