amazon, warehouse, work, workers

Nema krize za tržište rada: Američka ekonomija u januaru otvorila nevjerovatnih 517.000 radnih mjesta

Podijeli

Američka ekonomija je u januaru dodala zapanjujućih 517.000 radnih mjesta, što pokazuje da tržište rada još nije spremno za hlađenje, javio je CNN.

Stopa nezaposlenosti pala je na 3,4% sa 3,5%, dostigavši ​​nivo koji nije viđen od maja 1969. godine – dva mjeseca prije nego što je Nil Armstrong stupio na Mjesec, pokazali su novi podaci koje je u petak objavio nacionalni biro za statistiku rada.

Ekonomisti su očekivali da će prošlog mjeseca biti dodato 185.000 radnih mjesta, na osnovu konsenzusnih procjena o Refinitivu.

“Sa 517.000 novih radnih mjesta dodanih u januaru 2023. i stopom nezaposlenosti od 3,4%, ovo je uspješan izvještaj koji pokazuje da tržište rada više liči na brzi voz”, rekla je u Beki Frankivic, predsjednica i glavna komercijalna direktorica ManpowerGroup-a.

Šokantno snažan mjesečni porast broja radnih mjesta – broj na koji je nekoliko ekonomista upozorilo da je pod uticajem sezonskih faktora i da je podložan budućim revizijama – usporava trend od pet uzastopnih mjeseci usporavanja rasta novih radnih mjesta iz druge polovine 2022.