oil platform, nafta, petrol

Pad zaliha pogurao cijene nafte iznad 84 dolara

Podijeli

Cijene nafte skočile su u srijedu iznad 84 dolara. Sedmični izvještaji pokazuju pad zaliha, signalizirajući jaču potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela nakon podneva bila je viša za 80 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84,49 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 93 centa višoj cijeni, od 78,07 dolara.

Tržišta su se danas fokusirala na govor predsjednika američke centralne banke Fed, Džeroma Pauela čije su poruke, zaključili su trgovci, manje isticale strogu monetarnu politiku no što se očekivalo. To je uticalo i na rast vrijednosti evropskih dionica na devetomjesečni maksimum. Čitaj više

Snažan potres u Turskoj i Siriji zaustavio je u ponedjeljak izvoz iračke i azerbajdžanske nafte iz turske luke Ceyhan. Aberbajdžanski ogranak BP-a proglasio je „višu silu“ za isporuke iz Ceyhana dok je irački naftovod do te turske luke ponovo otvoren u utorak.

Potporu cijenama pružio je i pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici, za 2,2 miliona barela, prema podacima udruženja proizvođača API (Američki institut za naftu), koje navode tržišni izvori, prenosi SEEbiz.