Deloitte: Bankarska tržišta ostaju stabilna, najaktivniji kupac OTP s osam akvizicija

Podijeli

Bankarsko centralne tržište srednje i istočne Evrope ostalo je izuzetno stabilno uprkos izazovima s kojima su suočene ekonomije regije, uključujući pandemiju, rusko-ukrajinski rat i trenutno okruženje visoke inflacije, objavio je revizor Deloitte na konferenciji za novinare u Budimpešti, prema profitlineu.hu.

U svojoj studiji koja je obuhvatila 14 zemalja, poreski konsultant otkrio je da se ukupni konsolidovani bilans stanja finansijskih institucija u regionu povećao na 102,4% BDP-a u 2020. s 90,6% u 2019. te se nije značajno smanjio u 2021, kada je korigovan na 101,4%.

Uprkos negativnim učincima, kreditni portfelj bankarskog sektora postojano je rastao, s 903 milijarde eura 2019. na 918 milijardi eura 2020. i 996 milijardi eura 2021, prenio je SEEbiz.

Najaktivniji kupac u regionu u posljednjih pet godina bila je OTP grupa s osam akvizicija, a slijede Raiffeisen Bank International i Nova Ljubljanska banka (NLB) s četiri.

Značajne transakcije u Mađarskoj posljednjih godina uključuju tripartitno spajanje Takarék Grupe, MKB-a i Budimpeštanske banke te regionalnu likvidaciju Sberbanke, zaključio je Deloitte.