autoput naplatna rampa, autoput smokovac mateševo, autoput bar boljare, autoput princeza ksenija

Abazović predlaže Briselu novi model ekonomskog državljanstva: Sav novac bi išao na otplatu kineskog kredita za auto-put

Podijeli

Vlada u tehničkom mandatu Dritana Abazovića planira da ponudi Briselu novi model produženja programa ekonomskog državljanstva, po kojem bi novac od projekta bio usmjeren isključivo za vraćanje kineskog kredita za auto-put.

Kontroverzni projekat je zvanično završen 31. decembra, ali u dijelu javnosti, Briselu i Vašingtonu postoji skepsa u iskrenost takve najave, piše Pobjeda.

Prema novom modelu, koji trenutno razrađuje Vlada, premijer i Ministarstvo finansija, prodaja tzv. zlatnih pasoša bi doživjela izmjene u smislu slivanja svog novca na jedan žiro-račun, a prikupljena sredstva bi bila, kako tvrde, usmjerena kineskoj Eksim banci.

Dva izvora iz Vlade su saopštila ,,da nije tačan utisak dijela evropskih krugova, Vašingtona i dijela javnosti da ovim programom u Crnu Goru stižu milioni sumnjivog novca“. Takve optužbe su došle od strane lidera Demokratskog fronta koji tvrde da je riječ o velikoj korupciji.

“Ovo je program gdje se provjerava porijeklo novca koji pristiže”, tvrdi izvor iz vrha crnogorske Vlade.

Novi model bi bio sličan onom iz Malte gdje jedan pasoš košta 650 hiljada eura za razliku od crnogorskog gdje je potrebno ulaganje od 250 do 450 hiljada eura.

Pobjeda je još ranije objavila da Abazovićeva Vlada u tehničkom mandatu planira da u nekoliko narednih mjeseci dodijeli još stotine počasnih državljanstava iako je taj kontroverzni projekat završen 31. decembra 2022. godine.

Osnova za dodjelu je da projekat nije ukinut već završen, pa se u proceduri i dalje nalazi još 240 aplikacija, za 240 aplikanata i 547 članova porodice koji su zahtjeve predali do 31. decembra prošle godine.

“To faktički znači da bi u narednih nekoliko nedjelja moglo biti dodijeljeno još nekoliko stotina ekonomskih državljanstava mahom ruskim i kineskim državljanima, koji su ohrabrivani da uoči završetka projekta masovno apliciraju”, rekao je Pobjedi izvor blizak izvršnoj vlasti.

Odlukom da se projekat ne ukine već da se rješavaju pozitivno zahtjevi koji su u proceduri – a kojih je ogroman broj – Vlada je suštinski zaobišla preporuke Brisela koji su decidno preko svojih najvećih predstavnika tražili ukidanje projekta.