Andy Jassy Amazon CEO, Endi Džesi

CEO Amazona u brutalnom obraćanju radnicima: Neki od poteza kompanije biće pogrešno shvaćeni

Podijeli

Izvršni direktor Amazona Endi Džeri održao je brutalno iskren motivacioni govor na internom sastanku sa zaposlenima u utorak, pozivajući radnike da se udruže dok kompanija pokušava proći kroz “neobično izazovno vrijeme”.

Džesi je rekao da ima puno posla kako bi se se napravio napredak u Amazonovim postojećim poslovima, novim poduhvatima, među timovima i kulturi kompanije. To će potrajati “mnogo mjeseci” i neki od poteza kompanije će biti “pogrešno shvaćeni”. Ali obećao je zaposlenima da će napredak koji ostvare “redefinisati” Amazon i bolje pozicionirati kompaniju u budućnosti, prema snimku sastanka do kojeg je došao Insajder.

„Ovo nije posao koji će trajati jedan ili dva mjeseca, znate, mi ćemo ostvariti napredak, značajan napredak svakog mjeseca, ali ovo će potrajati mnogo mjeseci i sasvim sam uvjeren da ćemo biti pogrešno shvaćeni i potcijenjeni”, rekao je.

“I znate šta, to neće biti prvi put, a neće biti ni posljednji put. Ako se fokusiramo na isporuku kupcima i shvatimo, svi mi kao vlasnici, da svi imamo radimo da bi se to dogodilo i da smo svi pojedinačno dio rješenja, sasvim sam uvjeren da ćemo isporučiti ogromnu količinu kvaliteta i redefinisati ono šta je Amazon. Zaista snažno osjećam da su naši najbolji dani neupitno pred nama i radujem se što ću to ostvariti sa svima vama”, dodao je.

Džesijevi komentari bili su odgovor na pitanje zaposlenih o smanjenju troškova i investicijama koje Amazon sprovodi posljednjih mjeseci. Kombinacija velikog usporavanja rasta i teških ekonomskih uslova dovela je do toga da je Amazon prošlog mjeseca otpustio 18.000 ljudi i obustavio niz dugoročnih projekata. U isto vrijeme, Amazon se obavezao da će nastaviti da ulaže u oblasti poput kupovine namirnica, zdravstva i uređaja za ličnu upotrebu.

Glasnogovornik Amazona nije odgovorio na zahtjev za komentar.

‘Splet inovacija koji oduzima dah’

Amazon je prepoznao “veoma neizvjesno ekonomsko okruženje” prošlog ljeta, kada je kompanija pravila operativne planove za narednu godinu, rekao je Džesi.

Zbog velike ekspanzije i zapošljavanja koje je Amazon preduzeo, kompanija je morala pronaći načine da racionalizuje troškove, što je dovelo do otpuštanja, zamrzavanja zapošljavanja i otkazivanja mnogih projekata.

“Za bilo koji liderski tim i za sve nas kao grupu, uvijek moramo gledati šta se dešava oko nas u makroekonomiji, kao i u našim poslovima. Znam da je ovo teško i osjećam zaista težak period”, kazao je Džesi.

Ipak, Amazon se pobrinuo da uštedi resurse potrebne za dugoročne, ključne strateške projekte koji bi mogli da “promijene široka iskustva kupaca”, rekao je.

Džesi je pomenuo dugu listu područja ulaganja uključujući namirnice, međunarodna tržišta, zabavu (striming muzike i videa), Alexa glasovnog asistenta, lične uređaji, Zoox autonomna vozila, projekat Kuiper širokopojasnog satelita i zdravstvenu zaštitu.

“Ova kolekcija koju sam upravo spomenuo je skup inovacija koji oduzimaju dah. Zaista ne znam nijednu drugu kompaniju koja se bavi takvim skupom inovacija”, rekao je Džesi.

U tom cilju, on je pozvao zaposlene da rade kao tim, jer se radi o “nizu stvari” – a ne o jednom velikom izumu – zbog kojih kompanije rastu. Rekao je da bi svaki zaposleni trebalo da učiniti sljedeće 3 stvari kako bi pomogao Amazonu da bude uspješan:

  • Fokus: Amazon više ne zapošljava toliki broj ljudi, što bi trebalo osloboditi vrijeme kako bi “biti produktivniji ove godine”, rekao je Džesi. „Toliko toga možemo da uradimo“, rekao je.
  • Budite opsjednuti kupcima: Opsesija kupacima je oduvijek bila u srcu Amazonove kulture, ali je sada posebno važna. “Ovo su neizvjesna i teška vremena. Sada imate priliku da promijenite prioritete i razmislite o onome što je najvažnije za kupce”, rekao je.
  • Budite vlasnik: Preuzmite vlasništvo i budite strastveni prema svom poslu, rekao je. U vremenima neizvesnosti, kompanije moraju da rade jače kao tim, rekao je on, naglašavajući potrebu da budu štedljivi kako bi se smanjili troškovi. “Konkurencija je dovoljno teška i moramo raditi zajedno kao tim. Razmislite o tome kako možemo biti brzi i motivisani”, rekao je on.

Business Insider/Investitor