Beijing, china, kina, peking

Kineski ekonomski oporavak počinje sporo

Podijeli

Kineski ekonomski oporavak je započeo skromno.

Radnici migranti uglavnom su se vratili na posao nakon najvećeg praznika u Kini u godini, a djeca su se ove sedmice vratila u školu. Preliminarni podaci, međutim, ukazuju na to da se ukupni rast još ne vraća “punom parom”, uprkos tome što je kontinentalna Kina ukinula kontrolu Covida početkom decembra.

Zvanični podaci o kreditima za januar pokazuju međugodišnji rast kredita privredi, ali nagli pad kod stanovništva.

“Mješoviti podaci šalju jasnu poruku da tržišta ne bi trebalo da budu previše nastrojena u pogledu rasta ove godine”, rekao je Nomurin glavni kineski ekonomista Ting Lu u izvještaju u ponedjeljak.

„Ovaj obrazac ima bogate implikacije za različite klase imovine i vrste robe, tako da je pažljivo praćenje ovih visokofrekventnih podataka zagarantovano,“ rekao je.

Drumski i podzemni saobraćaj u gradovima ponovo je iznad nivoa prije pandemije u 2019. godini, navodi se u izvještaju Nomura, pozivajući se na podatke iz sredine februara, prenio je CNBC. Promet u teretnom saobraćaju i dalje je manji u odnosu na godinu dana ranije, navodi se u izvještaju.

Istaknuto je da je prodaja novih kuća ostala ispod prošlogodišnjih nivoa, uglavnom smanjena zbog pada prodaje u gradovima srednje veličine, te uticaja na građevinsku aktivnost.

„Stopa nezaposlenosti je i dalje visoka, zbog čega povjerenje domaćinstava ostaje slabo“, rekao je Zhiwei Zhang, predsjednik i glavni ekonomista u Pinpoint Asset Management, u bilješci o januarskim podacima o kreditima. “Očekujem da će se i povjerenje domaćinstava poboljšati u narednim mjesecima, ali će to vjerovatno biti postepen proces.”

Kineski nacionalni biro za statistiku ne objavljuje podatke o maloprodaji, industrijskoj proizvodnji ili ulaganjima u osnovna sredstva za januar zbog odstupanja u odnosu na lunarnu Novu godinu. Datumi praznika po gregorijanskom kalendaru variraju svake godine.

Međutim, Biro je objavio podatke o inflaciji za januar, koji pokazuju slabu potražnju jer su potrošačke cijene porasle za 2,1% u odnosu na godinu dana ranije – nešto manje od onoga što su analitičari anketirani od strane Reutersa očekivali. Ne računajući hranu i energiju, takozvani indeks osnovnih potrošačkih cijena porastao je 1% u januaru, oporavljajući se istim tempom kao u junu 2022.

Indeks proizvođačkih cijena koji mjeri ulazne industrijske troškove pao je u januaru 0,8% u odnosu na prošlu godinu, više od pada od 0,5% koji je prognozirao Rojters.

Investitor