business, entrepreneur, strategy, startup

Njemačka izdvaja milijardu eura za IT startape u Evropi

Podijeli

Njemačka i još četiri članice Evropske unije namjeravaju da smanje deficit u finansiranju mladih i inovativnih visokotehnoloških kompanija u odnosu na ogromna sredstva koja za tu namjenu izdvajaju SAD, Kina i druge zemlje.

Samo njemačka vlada za to izdvaja milijardu eura, objavili su u ponedjeljak zajedno ministarstva finansija i ekonomije te razvojna banka KfW.

Pet država članica EU uključenih u projekt potpisalo je u Briselu sporazum o inicijativi “Evropski tehnološki prvak”.

Početni kapital biće dostupan perspektivnim kompanijama koje bi trebalo da smanje svoju zavisnost od stranih ulagača.

“Moramo zatvoriti taj jaz”, rekao je ministar finansija Christian Lindner. Cilj je, prema njegovim riječima, da evropski tehnološki prvaci sjutrašnjice budu akteri na međunarodnoj sceni i osiguraju konkurentnost Evrope.

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck naglasio je da startup kompanije imaju ključnu ulogu u transformaciji ekonomije prema klimatskoj neutralnosti.

Uz Njemačku, u inicijativi sudjeluju Francuska, Španija, Italija i Belgija, te Evropska investiciona banka (EIB). Planom je predviđen budžet od 3,75 milijardi eura, uključujući jednu milijardu iz Njemačke.

Fond za budućnost, koji je prethodno osnovala njemačka vlada, trebalo bi da do 2030. podijeli ukupno 10 milijardi eura tehnološkim startupovima.

Izvori iz njemačkog ministarstva finansija naznačili su da su najveće i najperspektivnije evropske start-up firme do sada uglavnom uzimale kapital iz inostranstva kako bi finansirale svoj rast.

To ih je, međutim, često dovodilo do izlistavanja na stranim berzama ili odlaska u inostranstvo. Za Evropu to obično znači odliv znanja i potencijala za rast.

dpa/Investitor