phone, mobile, smart, applications, social networks

Google, Twitter, Meta suočavaju se sa strožim pravilima EU o online sadržaju

Podijeli

Google-ove i Facebookove matične kompanije Alphabet i Meta Platforms kao i Twitter, suočavaju se sa strožim pravilima EU o onlajn sadržaju, prema podacima o mjesečnim brojevima korisnika koje su kompanije objavile u četvrtak, a koje su premašile prag evropske regulative.

Nova pravila poznata kao Zakon o digitalnim uslugama (DSA) targetiraju kompanije sa više od 45 miliona korisnika kao veoma velike onlajn platforme i podliježu obavezama kao što su upravljanje rizicima te eksternoj i nezavisnoj reviziji. Od njih se takođe traži da dijele podatke s vlastima i istraživačima i usvoje stroge kodekse online pravila i ponašanja.

Evropska komisija je dala online platformama i pretraživačima rok do 17. februara da objave broj svojih mjesečnih aktivnih korisnika. Vrlo velike online platforme imaju četiri mjeseca da usvoje pravila ili u protivnom rizikuju novčane kazne.

Twitter je objavio da ima 100,9 miliona aktivnih mjesečnih korisnika u EU, prosječno, na osnovu procjene u posljednjih 45 dana.

Alphabet je dao jedan skup podataka o broju korisničkih naloga, a drugi skup na osnovu odjavljenih primalaca, rekavši da korisnici mogu pristupiti njegovim uslugama bilo da se prijave na nalog ili su odjavljeni.

Navodi se da je prosječan mjesečni broj prijavljenih korisnika iznosio 278,6 miliona na Google mapama, 274,6 miliona na Google Playu, 332 miliona na Google pretraživanju, 74,9 miliona na Shopping-u i 401,7 miliona na YouTube-u.

Ranije ove sedmice, Meta Platforms je saopštila da ima 255 miliona prosječno aktivnih korisnika na Facebooku u EU i oko 250 miliona prosječno aktivnih korisnika na Instagramu u posljednjih šest mjeseci 2022.

Comments are closed.