work, office, notebook

Bundesbank predviđa da će Njemačka potonuti u recesiju

Podijeli

Njemačka ekonomija dodatno je oslabila u prvim mjesecima 2023, objavila je centralna banka zemlje u ponedjeljak, predviđajući da najveća evropska privreda ide prema recesiji.

“Proizvodnja u prvom tromjesečju 2023. vjerovatno će ponovo biti niža nego u prethodnom kvartalu”, piše Bundesbank u svom mjesečnom izvještaju.

Ako bruto domaći proizvod (BDP) pada dva kvartala zaredom, ekonomisti govore o tehničkoj recesiji. Njemačka ekonomija smanjila se u četvrtom kvartalu 2022.

Ekonomisti Bundesbanke primijetili su s jedne strane da su se napetosti na energetskim tržištima i povezana neizvjesnost znatno smanjile.

Rekli su da su kočnice cijena električne energije i gasa koje je odredila vlada ublažile rast troškova energije za domaćinstva i kompanije, pri čemu će ulaganja i industrijska proizvodnja imati koristi od toga.

“S druge strane, industrijska proizvodnja je u 2023. ušla na niskom nivou nakon značajnog pada u decembru 2022”, objavila je Bundesbanka. “To vrijedi i za izvoz, koji je dodatno prigušen usporavanjem vanjske potražnje.”

Privatna potrošnja pati od inflacije, koja smanjuje kupovnu moć domaćinstava, dodaje se. Očekuje se dalji pad građevinskih aktivnosti.

“Stvari bi se mogle polako ponovno pokrenuti u daljem toku godine”, predviđa Bundesbank, upozoravajući da se “još ne nazire značajno poboljšanje”.

Sve u svemu, njemačka industrijska proizvodnja vjerovatno će lagano pasti u prosjeku 2023, prema Bundesbanku, ali se očekuje da će biti malo bolja od pada BDP-a od 0,5% predviđenog u decembru.

U međuvremenu, kuće i stanovi u Njemačkoj i dalje su precijenjeni uprkos nedavnom padu cijena, piše Bundesbank.

“Precijenjene cijene stambenih nekretnina u prosjeku nijesu pale u 2022”, istakla je Bundesbanka u svom izvještaju, utvrdivši da su cijene nekretnina u gradovima bile između 25% i 40% iznad onoga što bi trebalo da budu prema socio-demografskim i ekonomskim osnovama.

Cijene su pale u drugoj polovini 2022, kada su inflacija i rastuće stope hipotekarnih kredita otežavali posao mnogim potencijalnim kupcima, što je dovelo do smanjenja potražnje za nekretninama.

Međutim, u isto su vrijeme povećane cijene gradnje i nedostatak stanova zadržali cijene visokima, posebno u gusto naseljenim područjima.

Međutim, Bundesbank je rekla da postoje znakovi da je uspon od posljednjih nekoliko godina završio. Centralna banka već godinama upozorava na precijenjenost na tržištu nekretnina.

Prema analizama, prošlogodišnja poskupljenja bila su manja nego 2021. godine.

U cijeloj Njemačkoj cijene kuća i stanova prošle su godine porasle 9 odsto, prema proračunu Udruženja njemačkih hipotekarnih zajmodavaca.

Cijene stambenih nekretnina u 127 njemačkih gradova porasle su godišnje u prosjeku 6 odsto, prema provajderu podataka Bulwienges.

dpa/Seebiz/Investitor