Zuckerberg najavio plaćenu pretplatu za Facebook i Instagram

Podijeli

Izvršni direktor Mete, Mark Zakerberg najavio je u nedjelju novu uslugu plaćene pretplate za Facebook i Instagram, koja korisnicima daje “plavi ček” na profilu, uz mjesečnu naknadu.

Meta Verified će koštati 11,99 dolara mjesečno na webu i 14,99 dolara mjesečno na iOS-u. Usluga će biti lansirana u Australiji i Novom Zelandu već ove sedmice, prije šireg uvođenja.

Pretplata “omogućava vam da potvrdite svoj račun pomoću vladinog ID-a, dobijete plavu značku, dobijete dodatnu zaštitu od lažnog predstavljanja protiv naloga koji tvrde da ste vi i dobijete direktan pristup korisničkoj podršci”, rekao je Zakerberg.

Osnivač Facebooka je napomenuo da će pružanje direktnog pristupa korisničkoj podršci koštati “značajnu količinu novca”, što će biti nadoknađeno prihodima od pretplate.

Nova opcija dolazi nakon što je Twitter lansirao obnovljenu verziju vlastite plaćene usluge, Twitter Blue, koja korisnicima omogućava da dobiju verifikovani profil i druge pogodnosti.

Ilon Mask je objavio uslugu Twitter Blue ubrzo nakon što je prošle godine zaključio svoj ugovor o kupovini kompanije vredan 44 milijarde dolara. On je tada rekao da Twitter bilježi “masovni pad prihoda” zbog egzodusa oglašivača sa platforme.

Meta se suočila sa sopstvenim problemima u posljednjih godinu i po dana, a dionice kompanije pale su za oko 54% u odnosu na najviši nivo u septembru 2021.

Gigant društvenih medija otpustio je oko 11.000 radnika posljednjih mjeseci, što je dio šireg pada među velikim tehnološkim kompanijama.

Investitor