Paying Card, pos terminal

Ruske banke upozorile klijente: Debitne kartice mogu prestati da rade zbog zapadnih sankcija

Podijeli

Ruske banke upozoravaju vlasnike debitnih kartica da bi nove sankcije iz SAD-a i Velike Britanije mogle značiti da će tro sredstvo prestati da funkcioniše.

Elektronske poruke više ruskih banaka u kojima se pozivaju njihovi klijenti da što prije povuku novac sa računa povezanih s karticama pod brendom UnionPay stigli su samo jedan dan nakon što su SAD i Velika Britanija uvele nove sveobuhvatne sankcije kojima se odobrava odbijanje transakcija s liste ruskih finansijskih institucija.

UnionPay je kineski platni sistem koji su neke ruske banke koristile prije rata, a više mu se klijenata okrenulo nakon što su se MasterCard i Visa povukli iz zemlje nakon invazije prije godinu dana.

Sankcije bi trebalo da u potpunosti stupe na snagu do 25. maja, prema američkom ministarstvu finansija.

“Zbog uvedenih sankcija, rad na vašoj UnionPay kartici u inostranstvu može biti obustavljen u bliskoj budućnosti”, napisala je Zenit banka, koja se nalazi na listi sankcija, u masovnom mejlu, prenio je ruski poslovni kanal RBC. “Preporučujemo da hitno povučete potrebna sredstva.”

Ostale banke su slijedile njihov primjer.

“Ako nijeste u Rusiji, podignite novac sa svoje UnionPay kartice. U Ruskoj Federaciji sve kartice će raditi kao i obično, ali poteškoće mogu nastati u inostranstvu: bolje je podići gotovinu“, navodi se u poruci MTS banke.

Slična upozorenja stigla su i iz Primorye Banks, Bank Saint Petersburg i Uralsib Bank. Ukupno, pet od desetak ruskih izdavača automobila UnionPay uključeno je na novu listu sankcija.

New York Post podsjeća da je ministarka finansija SAD, Dženet Jelen rekla da sankcije imaju za cilj da odsijeku novac ruskoj vojsci kao odgovor na rat u Ukrajini koji je u toku.

“Tokom protekle godine preduzeli smo akcije s istorijskom koalicijom međunarodnih partnera kako bismo degradirali ruski vojno-industrijski kompleks i smanjili prihode koje Moskva koristi za finansiranje svog rata”, rekla je Jelen u saopštenju za javnost u petak. „Naše sankcije imale su i kratkoročni i dugoročni uticaj, akutno viđen u borbi Rusije da dopuni svoje oružje i u njenoj izolovanoj ekonomiji“, dodala je Jelen.

Investitor