business, building, new york, manhattan, skyscraper

Kreću inspekcije u vodećim bankama eurozone

Podijeli

Jedinstveni sanacioni odbor najavio je u srijedu direktne inspekcije u vodećim zajmodavacima u eurozoni kako bi ocijenio njihove planove oporavka od potencijalne krize.

Jedinstveni sanacioni odbor (Single Resolution Board) predstavlja evropsko regulatorno tijelo za bankarstvo i nezavisna je agencija Evropske unije čija je uloga uredna sanacija posrnulih banaka, uz minimalan učinak po realnu ekonomiju i po javne financije uključenih članica EU-a i ostalih zemalja.

Osnovan je u januaru 2015. godine nakon što su poreski obveznici bili primorani spašavati posrnule zajmodavce tokom globalne finansijske krize od 2007.-2009. godine, podsjeća SEEbiz. Zato je odbor u početnoj fazi rada zatražio od zajmodavaca da sastave planove o oporavku poslovanja nakon potencijalne krize odnosno o gašenju poslovanja koje neće iziskivati pomoć poreskih obveznika.

U “drugoj fazi”, u periodu od 2024. do 2028., odbor će nastojati da utvrdi da li je vjerovatno da će ti planovi funkcionisati u praksi, rekao je u Evropskom parlamentu novoimenovani predsjednik Jedinstvenog sanacionog odbora, Dominik Labore.

“Ove godine sprovešćemo stratešku analizu”, rekao je bivši francuski regulator banaka odboru EP-a za ekonomska pitanja.