Company building, business

Još jedna žrtva kolapsa kriptotržišta: Silvergate obustavlja poslovanje

Podijeli

Zajmodavac Silvergate, fokusiran na kriptotržište, objavio je da obustavlja poslovanje te da će likvidirati banku nakon što je finansijski pogođen previranjima u digitalnoj imovini.

“U svjetlu nedavnih industrijskih i regulatornih razvoja, Silvergate vjeruje da je uredno zaustavljanje poslovanja banke i dobrovoljna likvidacija najbolji put naprijed”, navodi se u saopštenju od srijede.

Plan banke uključuje “potpunu otplatu svih depozita”, navodi se u saopštenju.

Kolaps Silvergate-a rijedak je primjer prelivanja volatilnosti kriptovaluta u glavni bankarski sistem, ocjenjuje CNN. Banka je tradicionalni, federalno osiguran zajmodavac koji se pozicionirao kao kapija u prostor digitalne imovine.

“Međutim, za sada se čini da postoji mali rizik da se Silvergateova previranja proširi na druge banke”, rekao je Dejv Vizberger, izvršni direktor CoinRoutes, platforme za algoritamsko trgovanje.

“Problemi s kojima se Silvergate suočio prvenstveno su rezultat manje nego adekvatnog upravljanja rizikom, posebno previše oslanjanja na promjenjive kratkoročne depozite dok se pozajmljuje ili ulaže na duže vrijeme”, rekao je on. “Ovo nije poput kolapsa FTX-a, gdje su investitori izgubili svoje depozite, već, radije, uredno raspuštanje.”

Ipak, kolaps Silvergatea posljednji je u nizu neuspjeha među istaknutim kompanijama koje se bave kriptovalutama, što podstiče pozive za većom regulacijom digitalne imovine.

Senatorka Elizabet Voren, glasni kritičar kriptovaluta, oglasila se na Tviteru ubrzo nakon Silvergateove objave.

„Kao banka za kriptovalute, neuspjeh Silvergate-a je razočaravajući, ali predvidljiv,“ napisala je. “Sada, kupci moraju biti svjesniji i regulatori bi trebalo da iskorače jasnije protiv kripto rizika.”

Dionice Silvergatea su pale za 97% u odnosu na najviši nivo iz novembra 2021. – pad koji odražava pad šireg kripto tržišta. Niz bankrota i skandala u 2022, uključujući zapanjujuću imploziju poslovnog carstva Sama Bankman-Frieda u novembru, ostavio je kriptoindustriju u šoku.

Nekada procijenjeno na 3 biliona dolara, cijelo tržište sada vrijedi oko 1 bilion dolara.

Saopštenje od srijede dolazi sedmicu nakon što je Silvergate odgodio svoju godišnju prijavu Komisiji za hartije od vrijednosti, upozoravajući da bi mogao prestati sa radom. Ta vijest je navela najveće klijente banke u kriptoindustriji, uključujući Coinbase i Paxos, da povuku svoje depozite.

Zajmodavac La Jolla, sa sjedištem u Kaliforniji, prijavio je gubitak od milijardu dolara u četvrtom tromjesečju jer su investitori paničili zbog kolapsa FTX-a.

Investitor