žičara kotor lovćen, kuk dub

Čekajući žičaru Kotor – Lovćen: Sa stanice Kuk do Njegoševog mauzoleja 7 kilometara, do Cetinja 20

Podijeli

Gradnja dugo očekivane žičare od Kotora do Lovćena privodi se kraju a i gradonačelnik kotorske opštine, koja očekuje i najviše koristi od ovog atraktivnog objekta, potvrdio je prije nekoliko dana da će 40 gondola početi da se penje već ovog ljeta.

Evo nekoliko podataka o žičari koji su do sada bili manje poznati: Početna stanica je u mjestu Dub, koji se nalazi na periferiji grada Kotora, u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel Vrmac koji ovaj grad povezuje sa Tivtom.

Lokacija terminala Dub se nalazi unutar Grbaljskog polja, 200 metara od puta Budva – Tivat i 500 metara od aerodroma Tivat. Lokacija terminala Kuk nalazi se na visoravni Kuk na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine, saopštio je ranije koncesionar, podgorička kompanija Novi Volvox koja u konzorcijumu s italijanskim Leitnerom realizuje cijeli projekat.

Trasa vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen. Visinska razlika između polazne i krajnje stanice će biti 1.316 metara. Žičara će biti dugačka nešto preko 3.900 metara, a imaće 20 stubova.

Projektovani kapacitet je na nivou od 1.000 putnika po satu. Žičaru će opsluživati 40 gondola, a vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk biće nepunih 11 minuta. Sva oprema žičare biće proizvedena od strane LEITNER kompanije.

Nije objavljena cijena karte, a prema procjenama, neće biti ispod 20 eura u jednom pravcu.

U sklopu projekta, planirani su i određeni prateći sadržaji, kao što su suvenirnice, parking prostori i restoran sa vidikovcem na izlaznoj stanici Kuk.

Specifičnost projekta je što i se realizuje u dvije opštine – Kotorskoj, gdje se nalazi polazna stanica kao i dio stubova, i opštini Cetinje gdje je planirana izlazna stanica sa pratećim sadržajima.

Gdje poslije Kuka?

Kada se gosti popnu na krajnju stanicu Kuk, imaće spektakularan pogled na Boku, od Kotora sve do hercegnovske rivijere. Lokacija Kuk se nalazi u neposrednoj blizini lovćenskog vrha Štirovnik, a do mauzoleja ga dijeli nekih 7 kilometara asfaltnog puta.

To znači da će turisti, ukoliko im bude omogućen prevoz, lako moći da posjete Njegošev grandizni spomenik i mjesto gdje je sahranjen ali i da uživaju u pogledu s Jezerskog vrha.

Posjetioci koji požele da posjete Cetinje, treba da računaju na vožnju nekih 20 kilometara, koliko Kuk dijeli od Prijestonice:

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović nedavno je objavio video snimak sa trase žičare, kojeg možete pogledati ovdje:

Investitor