Goldman Sachs

Goldman Sachs i druge banke očekuju manje povećanje kamatnih stopa ECB-a u maju

Podijeli

Goldman Sachs, Morgan Stanley i još najmanje dvije banke očekuju da će Evropska centralna banka (ECB) u maju ostvariti povećanje kamatnih stopa manje od četvrtine poena, dok se bori sa stresom u bankarskom sektoru i visokom baznom inflacijom.

Goldmanova prognoza terminalne kamatne stope za ECB sada iznosi 3,5%, što je pad u odnosu na 3,75% očekivanih ranije kada je predviđao porast od 50 bps u maju, podsjeća Reuters. Za Morgan Stanley, manje očekivano povećanje u maju ostavlja prognozu vršne stope na 3,75% do jula, što je pad sa 4% očekivanih ranije.

Promjene u prognozama uslijedile su nakon odluke ECB-a od četvrtka da nastavi sa povećanjem kamatne stope za 50 baznih poena, dovodeći je na 3%. Bilo je zahtjeva za manje povećanje zbog neizvjesnosti u bankarskom sektoru.

Kolaps srednjih američkih banaka Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, te zabrinutost za budućnost First Republic banke i većeg švajcarskog zajmodavca Credit Suisse, podstakli su opklade da bi centralne banke mogle ublažiti ili čak zaustaviti povećanje kamatnih stopa dok se bore da ga obuzdaju.

“Vjerujemo da su dalja povećanja kamatnih stopa od strane ECB vjerovatna uprkos volatilnosti finansijskog tržišta jer rizik od širenja na bankarskom sektoru i dalje izgleda ograničen, a osnovna inflacija će vjerovatno ostati jaka u narednim mjesecima”, naveli su u bilješci ekonomisti Goldman Sachsa, predvođeni Svenom Jari Stehn.

HSBC kaže da je zadržao svoju prognozu terminalne kamatne stope ECB-a na 3,5%, ali sada očekuje da će centralna banka eura realizovati dva manja povećanja od 25 bps u maju i junu, za razliku od povećanja od 50 bps u maju koje je očekivalo ranije. Barclays ima isto mišljenje.

Trgovci očekuju da će stopa ECB dostići vrhunac na oko 3,23% do septembra ili oktobra.

U međuvremenu, JPMorgan, Deutsche Bank i Švedska banka SEB očekuju da će ECB ostvariti povećanje od 50 baznih poena u maju, ali su upozorili na rizike smanjenja njihovih prognoza s obzirom na trenutnu volatilnost tržišta i inflaciju koja ostaje znatno iznad cilja centralne banke od 2 odsto.

ECB je u četvrtak smanjila svoje projekcije inflacije na 5,3% za 2023. godinu, što je i dalje znatno iznad cilja.