Business, financial centre, building, new york, mahattan

UBS pruzima CS: Šta je sljedeći fokus invesitora?

Podijeli

UBS-ov dogovor sa Credit Suisse ne garantuje stabilnost tržišta, upozorava jedan vrhunski strateg.

“Ishod za vlasnike dionica takođe može zabrinuti investitore u drugim slabim bankama, posebno, ali ne samo u Evropi. Ako to otežava prikupljanje vlasničkog kapitala, to bi moglo imati negativne strane za stabilnost”, rekao je strateg EvercoreISI Krishna Guhu.

“Fokus na tržište će se vjerovatno proširiti na druge slabije evropske banke, kao i američke regionalne banke”, dodao je on u razgovoru sa Brajanom Sozijem iz Yahoo Finance-a.

Nakon mnogo spekulacija i sa tržištima na vrhuncu panike u ponedjeljak ujutro zbog krize banaka, UBS je napravio svoju igru ​​za svog pogođenog dugogodišnjeg švajcarskog rivala. Čitaj više

Evo detalja o UBS-Credit Suisse ugovora:

  • Kupovna cijena: Više od 3 milijarde dolara
  • Ko će voditi kombinovani entitet: predsednik UBS-a Colm Kelleher i izvršni direktor UBS-a Ralph Hamers
  • Ostalo: UBS smatra da će posao biti veći za EPS do 2027. godine; Investiciona banka Credit Suisse će biti ugašena; Ukupna godišnja ušteda troškova od 8 milijardi dolara do 2027. godine; Obje banke imaju neograničen pristup postojećim rezervama Švajcarske narodne banke; UBS će obustaviti svoj plan otkupa dionica; Integracija će trajati tri do četiri godine.

“Ova akvizicija je privlačna za dioničare UBS-a, ali, da budemo jasni, što se Credit Suisse-a tiče, ovo je hitno spašavanje”, rekao je predsjednik UBS-a Colm Kelleher u izjavi.

“Ovo je istorijski dan, i dan za koji smo se nadali da neće doći,” dodao je Kelleher u pozivu analitičara koji je uključivao generalnog direktora UBS-a Hamersa. Rukovodioci Credit Suisse ili članovi odbora nijesu bili na pozivu.

Rukovodioci UBS-a su u pozivu dodali da će “brzo” ugasiti investicionu banku Credit Suisse. Kompanija je saopštila da je napravila rezerve za visokoprofilne sudske sporove Credit Suisse.

Guhu iz EvercoreISI-ja rekao je da investitori moraju ostati na oprezu.

„Sporazum – koji bi trebalo da postigne svoj cilj stabilizacije Credit Suisse – snažno je pozitivan za stabilnost i globalna tržišta u odnosu na scenario bez dogovora. Ali odluka da se u potpunosti otpiše 15,8 milijardi franaka duga Credit Suisse-a AT1 – na šta smo upozorili prošle sedmice može biti u opasnosti da omogući finansiranje SNB-a u potrebnom obimu – rizikuje širenje zaraze kroz evropski bankarski sistem kroz promjenu cijena duga i kapitala drugih banaka”, upozorio je Guhu.