dollar, dolar, us dollar

Fed podigao kamatne stope za četvrtinu poena, uprkos nedavnim bankarskim previranjima

Podijeli

Američke Federalne rezerve, institucija koja predstavlja centralnu banku SAD, u srijedu su podigle referentnu kamatnu stopu za četvrtinu poena, nastavljajući borbu protiv tvrdoglave inflacije uprkos nizu bankrota banaka i rastućoj krizi u finansijskom sektoru.

Jednoglasna odluka stavlja ključnu referentnu stopu federalnih fondova u rasponu od 4,75% do 5%, što je najveći opseg od 2007. godine, sa skoro nule prije samo godinu dana. Američki mediji ističu da je u pitanju deveto uzastopno povećanje stope, otkad je inflacija izmakla kontroli početkom prošle godine.

Kreatori politike su signalizirali da bi povećanja stopa uskoro mogla doći do kraja, sugerišući da će buduća povećanja u konačnom zavisiti od pristiglih izvještaja o inflatornim kretanjima.

“Komitet će pomno pratiti pristigle informacije i procijeniti implikacije na monetarnu politiku”, naveo je Fed u svom saopštenju nakon sastanka. “Komitet predviđa da bi neko dodatno učvršćivanje politike moglo biti prikladno kako bi se postigao stav monetarne politike koji je dovoljno restriktivan da vrati inflaciju na ciljanih 2 odsto tokom vremena.”

Zvaničnici FED-a su usred najagresivnije kampanje pooštravanja od 1980-ih, dok pokušavaju da slome inflaciju koja je i dalje oko tri puta veća od prosjeka prije pandemije.

Zapanjujuća implozija banke Silicijumske doline (SVB) ranije ovog mjeseca zakomplikovala je napore Fed-a, jer je brz rast kamatnih stopa imao direktnu ulogu u propasti banke. Ponovno povećanje kamatnih stopa, kako ocjenjuje Fox Business, moglo bi pogoršati nestabilnost unutar finansijskog sistema.

Zvaničnici su rekli da je prerano reći kako će stres u bankarskom sektoru uticati na širu ekonomiju.

“Američki bankarski sistem je čvrst i otporan”, tvrde u Fed-u. “Nedavna dešavanja će vjerovatno rezultirati strožim kreditnim uslovima za domaćinstva i preduzeća i uticati na ekonomsku aktivnost, zapošljavanje i inflaciju. Obim ovih efekata je neizvjestan. Komitet ostaje veoma pažljiv na inflatorne rizike.”

Nove ekonomske projekcije iznesene nakon sastanka pokazuju da većina zvaničnika Fed-a koji su učestvovali na sastanku očekuje da će stope porasti na 5,1% ove godine, što podrazumijeva samo još jedno povećanje od četvrtine poena. Kvartalne prognoze pokazuju da američka centralna banka neće sniziti kamatne stope do 2024. godine, kada su iznosile oko 4,3%.

Zvaničnici su takođe naznačili da će se ekonomski rast ove godine naglo usporiti i da će nezaposlenost porasti na stopu od 4,5% jer povećanje stopa dovodi SAD na rub recesije – projekcije koje su uglavnom nepromijenjene od decembra. Fed očekuje da će stopa nezaposlenosti ostati povišena u 2024. i 2025. godini jer veće stope i dalje uzimaju danak povećavajući troškove zaduživanja.

Comments are closed.