Berlin, Bundestag, Germany

Recesija ipak zaobilazi Njemačku

Podijeli

Njemačka ekonomija će, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvještaju s procjenama.

Ocjena je nešto povoljnija nego jesenas, prvenstveno jer je snabdijevanje energijom ostala stabilna, navodi tijelo zaduženo za savjetovanje njemačke vlade o ekonomskoj politici.

Međutim, situacija je i dalje napeta. Ove godine umjesto recesije od 0,2 odsto, Vijeće očekuje toliki rast, a iduće godine snažniji plus od 1,3 odsto.

“Pad kupovne moći zbog inflacije, nepovoljniji uslovi finansiranja i spor oporavak inostrane potražnje ometaće ekonomiju ove i sljedeće godine”, kaže predsjednica Vijeća Monika Schnitzer.

Osjetnije popuštanje inflacije Vijeće očekuje tek sljedeće godine, jer će rast plata i proizvođačkih cijena za sada nastaviti poticati maloprodajne cijene, rekao je član Vijeća Martin Werding.

“Front inflacije širi se ekonomijom”, dodao je Werding.

U 2023. godini ekonomisti očekuju stopu od 6,6 odsto, a sljedeće tri. Evropska centralna banka inače pokušava zadržati rast cijena ispod dva odsto.

Vijeće je u jesenjem izvještaju ukazalo na značajan rizik od nestašica gasa i prognoziralo recesiju. Uz štednju i relativno blagu zimu, kao i zbog uvoza iz izvora kojim Njemačka nadomješta isporuke iz Rusije, “gasna kriza” je izostala.

No, rizik nije nestao, upozorava Vijeće.

“Kako bismo u potpunosti napunili skladišta gasa i spriječili zimske nestašice, moramo nastaviti sa štednjom”, rekla je članica Vijeća Veronica Grimm, naglašavajući da to vrijedi čak i ako Njemačka nastavi da širi uvoz iz neruskih izvora.

dpa/Investitor