germany, njemačka, map, europe

Jaz između Bugarske i Luksemburga: Velike razlike BDP-a po stanovniku među članicama EU

Podijeli

Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Evropi se kretao od 41 odsto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.

U Sloveniji je bila nešto ispod prosjeka – iznosila je 92 odsto prosjeka, što je dva postotna boda više nego godinu prije, javlja STA, prenosi SEEbiz.

Podaci pokazuju značajne razlike među članicama EU-a u BDP-u po glavi stanovnika, objavio je evropski statistički zavod Eurostat. Najveći nivo među 27 promatranih zemalja u 2022. ostvarile su Luksemburg i Irska, koje su premašile prosjek EU za 161 odnosno 134 odsto.

Danska (36 odsto iznad prosjeka), Holandija (30 odsto iznad prosjeka), Austrija (25 odsto iznad prosjeka), Belgija (21 odsto iznad prosjeka), Švedska (19 odsto iznad prosjeka) i Njemačka (17 odsto).

Prema statističarima, visoke brojke u Luksemburgu posljedica su činjenice da je veliki broj stranaca zaposlen u zemlji i tako doprinosi njenom BDP-u.

Visok nivo BDP-a po stanovniku u Irskoj može se djelimično objasniti prisutnošću velikih multinacionalnih kompanija za intelektualno vlasništvo.