autoput bar boljare, autoput smokovac mateševo petlja, autoput princeza ksenija

Koraci prema drugoj dionici auto-puta Bar – Boljare: Tender do kraja 2024, završetak radova do tri godine

Podijeli

Trasa druge dionice auto-puta Bar – Boljare od Mateševa do Andrijevice je zahtjevna a tenderi se očekuju krajem 2024. godine, kazao je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović.

On je ponovoio da da su pregovori o drugoj dionici auto-puta počeli, te da je država dobila grant od šest miliona od Evropske komisije za ažuriranje studije izvodljivosti cijele dionice i za pripremu projekta i tenderske dokumentacije za sljedeću dionicu Mateševo-Andrijevica.

Za dionicu dugu 22 kilometra biće potrebno oko 500 miliona eura, i tu očekuju pomoć Evropske unije sa povoljnim kreditom, pa se nada da će tenderi biti raspisani krajem 2024.

“Zahtjevna je trasa i pregovaramo sa Evropskom bankom za razvoj o kreditnom aranžmanu od 300 miliona po kamatnoj stopi od jedan odsto, ostatak od 200 miliona bi obezbijedili u vidu granta iz investicionog evropskog okvira za finansije. Nadamo se da će tenderi biti raspisani krajem 2024, a dionica završena u narednih dvije do tri godine”, kazao je Šahmanović.

Dodaje da su inicirali da se putni pravac Andrijevica-Murino-Čakor-Peć uvrsti u mrežu TNT koridora što će dati mogućnost da apliciramo za sredstva Evropske komisije za unapređenje saobraćajne infrastrukture. U toku je i tender za odabir konsultanta za izradu projekta geomehanike za put Plav – Dečani.

Šahmanović naglašava da se u mnogim projektima srijeću sa problemom loše projektne dokumentacije, pa i u ovom gdje su morali da rade dopunu kroz novi tender čije okončanje očekuju brzo, prenio je portal RTCG.