Luksemburg, Luxembourg

Najbogatija država u Evropi slavi tri godine besplatnog javnog prevoza

Podijeli

Ako živite u maloj EU državi Luksemburgu, imali ste pristup besplatnom javnom prijevozu u posljednje tri godine.

Nije iznenađujuće da su na godišnjicu ove akcije i naizgled veoma skupe javne inicijative, gotovo svi koji koriste tramvaje, autobuse i vozove u maloj državi EU zadovoljni.

“Pošto je besplatan, lakše je donijeti odluku, birati između javnog prevoza ili privatnog automobila. To je vrlo pozitivno i za životnu sredinu a i praktično”, rekao je za Euronews jedan čovjek dok je koristio tramvaj u Luksemburgu.

Naravno da u sprovođenju ovakve odluke pomaže i bogatstvo i mala populacija. Luksemburg ima samo oko 640.000 građana i svaki, u smislu BDP-a po glavi stanovnika, vrijedi oko 99.900 eura godišnje, prema posljednjim podacima Svjetske banke iz 2021. Uporedite to sa svakim građaninom susjedne Francuske koji u prosjeku iznosi samo 35.200 eura godišnje. Luksemburg je po mnogim parametrima dakle najbogatija evropska zemlja.

Besplatan prevoz, narabno, ima svoju cijenu; novac poreskih obveznika na kraju ga finansira – ali to ga čini pravednijim, objašnjava ministar mobilnosti i javnih radova, François Bausch.

“Postoji veća pravičnost u ovome jer oni koji plaćaju malo poreza ne plaćaju ništa za ovaj sistem ili vrlo malo. A oni koji plaćaju više poreza, očito imaju veći udio“, rekao je Bausch.

Luksemburg ovaj sistem takođe promoviše kao način borbe protiv zagađenja i klimatskih promjena tako što ljude odvlači od njihovih vozila u vozove i autobuse.

Ali za sada su automobili i dalje “kralj”, iako neki Luksemburžani već smatraju besplatan prevoz pravom, a ne velikodušnim poklonom vlade.

“Ovo omogućava svim stanovnicima iz okolnih zemalja, posebno onima iz Belgije, Njemačke i Francuske, da lako putuju. A osim toga, to je dobar oblik slobode. To nemamo u Francuskoj. Manje je kontrolora, manje je gnjavaže“, rekao je još jedan srećni korisnik besplatnog tramvajskog prevoza.