stan, stanovi, stambena zgrada, building, apartments

Kraj buma njemačkog tržišta nekretnina

Podijeli

Dugogodišnji bum njemačkog tržišta nekretnina je gotov. Stanovi i kuće za jednu ili dve porodice su u posljednjem kvartalu pojeftinili za 3,6 odsto, najviše u posljednjih 16 godina, saopštio je nacionalni zavod za statistiku.

Pad je, sa minusom od pet odsto, bio još izraženiji u poređenju sa prethodnim kvartalom.

Uporediva promjena posljednji put je zabilježena u prvom kvartalu 2007. U prethodnih godinu dana stanovi su tada pojeftinili 3,8 odsto, navode statističari.

“Ključni faktor je posustala tražnja. Kupci su uzdržaniji zbog povećanih troškova finansiranja i kontinuirano snažne inflacije,” saopštio je zavod.

Krediti su poskupjeli jer je Evropska centralna banka (ECB), obračunavajući se sa inflacijom, od ljetos znatno podigla osnovne kamatne stope, što se prelilo i na komercijalne bankarske pozajmice.

Uprkos povlačenju cijena u posljednjem tromjesečju, poslije rasta u prva tri kvartala stanovi i kuće su na kraju 2022. bili skuplji 5,3 odsto nego 12 mjeseci ranije.

Prethodne godine, stanovi i porodične kuće su poskupjeli za prosječnih 11,5 odsto, najviše od početka praćenja 2000.

Nekretnine su u posljednja tri mjeseca prošle godine uglavnom pojeftinile i u gradovima i u ruralnim oblastima, stanovi manje od porodičnih kuća.

U velikim nemačkim gradovima – Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Štutgartu i Diseldorfu – kuće za jednu ili dve porodice su prosječno pojeftinile 2,9, a stanovi 1,6 odsto.

dpa/Investitor