Jack Ma, Džek Ma, Alibaba

Podjela Alibabe: Evo u koje grupe će se podijeliti gigant e-trgovine

Podijeli

Alibaba je potvrdila danas da će svoju kompaniju podijeliti u šest poslovnih grupa, od kojih će svaka moći prikupiti vanjska sredstva i izaći na berzu, u najznačajnijoj reorganizaciji u istoriji kineskog diva e-trgovine.

Svakom poslovnom grupom upravljaće vlastiti izvršni direktor i upravni odbor.

Alibaba, čiji je osnivač kontroverzni kineski milijarder Džek Ma, u saopštenju za javnost je navela da je ovaj potez “osmišljen kako bi se oslobodila vrijednost za dioničare i podstaknla tržišna konkurentnost”, što se odmah desilo: dionice Alibabe skočile su više od 9% u SAD-u.

Taj potez dolazi nakon nekoliko teških godina za Alibabu koja se suočila s usporavanjem ekonomskog rasta kod kuće i strožom regulativom iz Pekinga, što je rezultiralo brisanjem milijardi s cijene njenih dionica. Alibaba se bori s rastom u posljednjih nekoliko kvartala.

Alibaba sada želi ponovno podstaknuti rast reorganizacijom. Poslovne grupe će se vrtjeti oko svojih strateških prioriteta. Ovo su grupe:

Cloud Intelligence Group: izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang biće menadžer ovog poslovanja u kojem će se nalaziti aktivnosti kompanije u oblaku i vještačkoj inteligenciji (AI).

Taobao Tmall Commerce Group: Ovo će pokrivati platforme za online kupovinu uključujući Taobao i Tmall.

Local Services Group: Yu Yongfu biće izvršni direktor, a posao će pokrivati Alibabin servis za dostavu hrane Ele.me kao i njegovo mapiranje.

Cainiao Smart Logistics: Wan Lin će i dalje biti izvršni direktor ove kompanije u kojoj se nalazi Alibabina logistička služba.

Global Digital Commerce Group: Jiang Fan biće izvršni direktor. Ova jedinica uključuje Alibabine međunarodne firme za e-trgovinu, uključujući AliExpress i Lazadu.

Digital Media and Entertainment Group: Fan Luyuan biće izvršni direktor jedinice koja uključuje Alibabino poslovanje sa streamingom i filmovima.

Svaka od ovih jedinica može nastaviti s nezavisnim prikupljanjem sredstava i javnom listingom kada bude spremna, rekao je Zhang a prenosi SEEbiz. Izuzetak je Taobao Tmall Commerce Group, koja će ostati u potpunom vlasništvu Alibabe.

Otprilike 600 milijardi dolara vrijednosti izbrisano je od vrhunca cijene dionice Alibabe u oktobru 2020. Od tada je kineska vlada slomila privatne tehnološke kompanije, uvodeći niz propisa i pojačavajući nadzor nad postupcima domaćih divova.