Prodavnica, supermarket, voli

Ima li Voli šanse protiv Njemaca? Rewe ozbiljan kandidat za preuzimanje slovenačkog lanca marketa

Podijeli

Njemački trgovački lanjac Rewe, ozbiljan je kandidat za kupovinu trgovačkog društva Engrotuš, koje u vlasništvu ima trgovine Tuš, izvještavaju slovenački listovi Finance i Delo.

Rewe posjeduje nekoliko maloprodajnih i diskontnih lanaca u Njemačkoj, i Austriji (Billa i BIPA), Hrvatskoj, Litvaniji i drugim zemljama. Godišnje ostvari oko 60 milijardi eura prometa, prenosi Indikator.

Trgovački lanac Tuš, četvrti po veličini u Sloveniji, nedavno je ponuđen na prodaju. Finansijski fond Alfi, u čijem je vlasništvu kompanija Engrotuš, još od kraja prošle godine provjerava interes potencijalnih ponuđača za kupovinu.

Do sada se za jedini preostali trgovački lanac u slovenačkim rukama, prema medijskim izvještajima, zanimalo nekoliko potencijalnih kupaca.

Mediji su pominjali i interesovanje najvećeg crnogorskog lanca Voli, iz kojeg su ranije najavljivali regionalnu ekspanziju.

Međutim, službenih informacija o potencijalim kupcima nema.

Fond Alfi, koji se nalazi pod okriljem KF Finance grupe, većinski vlasnik Engrotuša od 2020. godine, a preostalih 20 odsto u vlasništvu je njegovih osnivača Mirka Tuša i Tanje Tuš.

Dugi niz godina Engrotuš je bio na rubu bankrota. Uslijedila je sanacija, čime su dugovi smanjeni. Fond Alfi je dugove, koje je prethodno otkupio od banaka-povjerilaca, pretvorio u kapital Tuš grupe. Istodvremeno, grupa je prodavala veće trgovačke centre i druge nekretnine kako bi mogal da se fokusira na osnovnu djelatnost, investira i pokuša se nositi s konkurencijom.