Dajmon: Američka bankarska kriza još nije gotova

Podijeli

Američka bankarska kriza traje i imaće efekte u godinama koje dolaze, napisao je izvršni direktor JPMorgan Chase, Džejmi Dajmon u pismu dioničarima u utorak.

“Trenutna kriza još nije gotova, a čak i kada je iza nas, imaće reperkusije u godinama koje dolaze”, napisao je Dajmon u godišnjoj poruci na 43 stranice koja pokriva niz tema od učinka JPMorgana do geopolitike i regulacije.

“Olujni oblaci” i dalje prijete ekonomiji kao i prije godinu dana, rekao je Dajmon, izvršni direktor najvećeg američkog zajmodavca. A bankarski sistem je pod novim stresom nakon neuspjeha banke Silicijumske doline (SVB) i spašavanja Credit Suisse od strane UBS prošlog mjeseca.

“Šanse tržišta za recesiju su povećane. I dok ovo nije ništa slično 2008, nije jasno kada će se ova trenutna kriza završiti. Ona je izazvala mnogo nervoze na tržištu i jasno će uzrokovati određeno pooštravanje finansijskih uslova kako banke i drugi kreditori postaju konzervativniji”, napisao je Dajmon.

Ocijenio je da je nejasno hoće li poremećaji usporiti potrošačku potrošnju koja pokreće američku ekonomiju.

Rizici koji su doveli do trenutne krize bili su “skriveni na vidiku”, napisao je Dajmon, navodeći izloženost kamatnim stopama i nivo neosiguranih depozita u SVB-u.

On je, međutim, umanjio važnost sličnosti sa globalnom finansijskom krizom. Dok je krah 2008. pogodio velike banke, hipotekarne zajmodavce i osiguravače sa globalnim interkonekcijama, “ova trenutna bankarska kriza uključuje mnogo manje finansijskih igrača i manje je pitanja koja treba riješiti”, smatra Dajmon.

Nakon što je preuzeo kormilo JPMorgana 2006. godine, Dajmon je predsjedavao bankovnim akvizicijama posrnule investicione banke Bear Stearns i Washington Mutual-a, čiji je neuspjeh, kako Reuters ocjenjuje, bio najveći u istoriji SAD-a.

Kako se trenutna kriza razvijala, Dajmon je ponovo odigrao centralnu ulogu, pomažući da se od 11 velikih zajmodavaca upiše za 30 milijardi dolara spasilački fond za First Republic Bank.

JPMorgan, Bank of America Corp, Citigroup i Wells Fargo & Co uložili su po 5 milijardi dolara, a slijede Morgan Stanley i Goldman Sachs, sa po 2,5 milijardi dolara.

Bilo koja nova regulativa kao odgovor na posljednja previranja trebalo bi da bude “promišljena”, uključujući jasnija pravila za postupanje s propalim bankama, napisao je Dajmon. “Nepravilni kapitalni zahtjevi za stres test i stalna neizvjesnost oko budućih propisa oštećuju bankarski sistem, a da ga ne čine sigurnijim.”

Dajmon je takođe ciljao na nebankarske finansijske firme, koje su postale sve konkurentnije bankama u obezbjeđivanju hipoteka, kreditnih kartica i kreiranju tržišta.

„Da li bi nebankarske kreditne institucije mogle da obezbijede kredit kada su njihovim klijentima najpotrebniji?“ pitao. “Lično sumnjam da bi mnogi od njih to mogli.”