Bernar Arno, Bernard Arnault, LVMH

Bogatstvo Bernara Arnoa prvi put premašilo 200 milijardi dolara

Podijeli

Bogatstvo Bernara Arnaoa, najbogatijeg čovjeka na svijetu, po prvi put je premašilo 200 milijardi dolara, dok su dionice u njegovom francuskom carstvu luksuzne robe LVMH dostigle rekordnu vrijednost.

Ovaj 74-godišnjak je postao tek treća osoba u istoriji koja je stekla procijenjeno bogatstvo iznad praga od 200 milijardi dolara. Teslin Ilon Mask i Amazonov Džef Bezos prethodno su dostigli ovu prekretnicu prije nego što im je bogatstvo palo zbog slabljenja cijena dionica tehnoloških kompanija.

Arnoovo bogatstvo poraslo je u utorak za dodatnih 2,4 milijarde dolara na 201 milijardu dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera koji se svakodnevno ažurira. Njegovo bogatstvo se od početka godine povećalo za 39 milijardi dolara jer su dionice LVMH-a porasle 30%, zahvaljujući rastućoj potražnji za luksuznom robom među svjetskim bogatašima.

Francuski milijarder bogatiji je od Maska za 25 milijardi dolara, čije je bogatstvo srušeno njegovom kupovinom Twittera od 44 milijarde dolara i padom vrijednosti kompanije Tesla u protekloj godini od 50%. Mask je Teslin suosnivač, izvršni direktor i posjeduje udio od 13% dionica.

Bezos, koji je bio prva osoba koja je dostigla prekretnicu od 200 milijardi dolara u avgustu 2020. godine, sada je treća najbogatija osoba na svijetu, sa bogatstvom od 128 milijardi dolara.

Arno je predsjednik i izvršni direktor LVMH-a, koji posjeduje brendove luksuzne robe Louis Vuitton, Christian Dior i Moët & Chandon. Njegove dionice su porasle više od 150% u posljednje tri godine, dostigavši ​​novi maksimum od 853 eura u srijedu ujutro.

LVMH je prošle godine ostvario rekordnu prodaju od 79,2 milijarde eura i započeo je program otkupa akcija od 1,5 milijardi eura, što je pomoglo daljem podizanju cijene akcija.

Arno, koji je suosnivač grupe za luksuznu robu osnovanu prije 35 godina i njen je većinski dioničar, nedavno je postavio svoju djecu na ključne uloge u poslu. U januaru je njegovo najstarija kćerka, Delfin, imenovana za čelnika Christian Diora, drugog po veličini brenda u poslovnom carstvu. Njen brat Antoan je unaprijeđen da vodi holding kompaniju koja kontroliše LVMH i bogatstvo porodice Arno.

Njegovo troje mlađe djece takođe imaju važne poslove u najvećoj svjetskoj kompaniji za luksuznu robu, koja uključuje brendove kao što su Stella McCartney, TAG Heuer, Bulgari i Tiffany. Aleksandr Arno je izvršni direktor u Tiffanyju, Frederik je izvršni direktor TAG Heuera, dok njihov najmlađi brat, Žan, vodi marketing i razvoj proizvoda u odjeljenju satova Louis Vuittona.

Rekordna cijena dionica LVMH-a uslijedila je nakon prošlomjesečne objave da će otkupiti čak 1,5 milijardi eura vlastitih dionica. Kompanija je prošle godine ostvarila rekordnih 79,2 milijarde eura u prodaji, a prihod je premašio 20 milijardi eura.

Investitor