Franca supermarket

Veliki posao: Mercator preuzima Franca markete sa više od 2 miliona profita i 885 zaposlenih

Podijeli

Agencija za zaštitu konkurencije nedavno je dala dozvolu kompaniji Mercator CG, koja upravlja lancem marketa IDEA, da preuzme konkurenta Franca markete, uz niz zadataka u cilju zaštite konkurencije. Čitaj više

Mercator CG je inače dio zagrebačkog konzorcijuma Fortenova, dok su Franca Marketi u vlasništvu Hilmije Franca i njegove porodice iz Bijelog Polja.

Uvidom u finansijske iskaze dvije kompanije za 2022. godinu, primjećuje se da je Mercator po obimu veća kompanija od Franca marketa, ali da je ova druga napravila mnogo bolji poslovni rezultat. Naime, Franca Marketi su u prošloj godini napravili 2,2 miliona eura čiste dobiti, što je čak 88 odsto više nego godinu ranije. S druge strane, Mercator CG je ostvario neto gubitak od 916 hiljada eura.

Zahvaljujući većoj mreži maloprodajnih objekata, Mercator je ostvario značajno veće poslovne prihode (146 miliona eura) u odnosu na kompaniju koju kupuje (90,2 miliona eura).

Franca marketi su u prošloj godini imali prosječno 885 zaposlenih, koji će se spajanjem kompanija pridružiti spisku od 1.634 kolega u Mercatoru. Ostaje da se vidi plan vlasnika Mercatora kada je u pitanju broj objekata, pa time i konačni broj zaposlenih u “proširenoj” kompaniji.

Prema saznanjima portala Investitor, formalno pripajanje Franca Marketa kompaniji Mercator CG planirano je za jesen, nakon zahtjevnog definisanja svih aspekata akvizicije, kojom će se maloprodajno tržište u Crnoj Gori dodatno konsolidovati.

Investitor

Ako ste propustili:

Dobijena i posljednja dozvola: Mercator CG preuzima Franca markete