Swiss, Switzerland, Švajcarska, Švicarska

Bankrot Credit Suisse-a bi značio propast švajcarske ekonomije

Podijeli

Švajcarska ministarka finansija Karin Keller-Sutter kazala je da bi ekonomija zemlje vjerovatno propala da je banka Credit Suisse bankrotirala.

U intervjuu za list Le Temps, Keller-Sutter rekla je da je vlada djelovala u najboljem interesu zemlje u brzom dogovoru o preuzimanju druge po veličini švajcarske banke od strane njenog većeg domaćeg rivala UBS.

Usred straha od globalne bankarske krize prošlog mjeseca, povjerenje investitora u Credit Suisse palo je 15. marta, a vlada je tada organizovala hitno spasavanje tokom vikenda prije nego što su tržišta ponovo otvorena 20. marta.

Oko 109 milijardi švajcarskih franaka stavljeno je na raspolaganje od strane Švajcarske centralne banke, u očajničkom pokušaju da se spasi ne samo banka već i poljuljani ugled zemlje kao finansijske destinacije.

“S obzirom na okolnosti, postupili smo najbolje što smo mogli da smanjimo teret za državu i poreske obveznike”, rekla je Keller-Sutter.

“Bez odlučne intervencije vlasti, alternativa bi bila bankrot Credit Suisse već narednog ponedjeljka ujutro, što bi vjerovatno dovelo do kolapsa švajcarske ekonomije”, kazala je ona u razgovoru za Le Temps.

Kao i UBS, Credit Suisse je bila među 30 banaka širom svijeta za koje se smatra da su od globalnog značaja za međunarodni bankarski sistem i stoga prevelike da bi se dozvolila njihova propast. Banka je pretrpjela niz skandala posljednjih godina, a nakon što su tri američke regionalne banke propale u martu, djelovala je kao najslabija karika u lancu.

Dvostruko brz dogovor

Pregovori o preuzimanju vođeni su užurbano u Keller-Sutterovom ministarstvu finansija u Bernu, a dogovor vrijedan 3,25 milijardi dolara objavljen je 19. marta uveče.

“Banka bi bankrotirala u ponedjeljak, 20. marta. Zbog čega? Zato što je tokom godina postojala kultura koja je, čini se, stvorila pogrešne podsticaje. Zato što je bilo mnogo skandala”, jasna je Keller-Sutter.

Ona nije htjela da preciznije komentariše mogućnost da neki menadžeri banke i krivično odgovaraju zbog situaciju u kojoj se našla banka. “Teško je i složeno”, navela je.

Keller-Sutter je kazala da je prioritet vlade završetak spajanja. UBS je u srijedu saopštio da bi trebalo da i formalno završi preuzimanje u narednim mjesecima.

Ministarka je kazala da je prerano govoriti o budućoj strukturi UBS-a, koji će postati megabanka sa oko 5 biliona dolara uloženih sredstava.

Vlada će, prema njenim riječima, morati u potpunosti da analizira “ono što se dogodilo”, a zatim prilagodi propise o bankama za koje se smatraju prevelikim da bi propale.

“Ali postoje granice. Nemojmo zaboraviti da se povjerenje ne može regulisati”, navela je Keller-Sutter.

Investitor