burnout, stressed, fired, work, tired

Izgaranje na poslu sve češće razlog za bolovanja

Podijeli

Burnout i psihička iscrpljenost igraju sve važniju ulogu u radnom svijetu. Mnoga preduzeća sa zabrinutošću gledaju na sve više bolovanja uzrokovanih ovim sindromom.

Sindrom burnouta ili kako se službeno naziva, sagorijevanja ili izgaranja na poslu, je u njemačkim preduzećima i javnim ustanovama sve veći problem. Kako je jedna, nedavno objavljena studija pokazala, 39 odsto poslodavaca i menadžera smatra da će sindrom burnout u budućnosti igrati sve veću ulogu, piše Deutsche Welle (DW) a prenosi SEEbiz.

U ispitivanju zdravstvenog osiguranja Techniker Krankenkasse (TK) proizlazi da čak 70 odsto ispitanih na vodećim pozicijama burnout za nekoliko godina vidi kao veliki problem u svom poduzeću ili ustanovi. „Uzastopne krize, prilagođavanje na nove uslove na tržištu te izazovi digitalizacije su najčešći razlozi za burnout”, kaže Karen Walkenhorst iz TK. Čak 86 posto ispitanih smatra da je za sagorijevanje na radnom mjestu odgovorne i sve već količina obaveza koja padaju na leđa zaposlenih.

U porastu je već godinama broj bolovanja uzrokovanih burnoutom. U 2022. je u prosjeku 1,95 dana bolovanja prouzrokovano burnoutom. Godine 2012. je ta vrijednost iznosila 1,45 dana.

Prema mišljenju TK, jednostavne kratkoročne mjere poput ponude kurseva joge na radnom mjestu, za čim posežu neki poslodavci, neće riješiti problem. „Ono što nam je potrebno je poboljšanje komunikacije unutar preduzeća što kod zaposlenih povećava osjećaj sigurnosti“, kaže Walkenhorst iz TK.

Pritom važnu ulogu igra vodeće osoblje. „Dobra struktura preduzeća jača osjećaj zajedništva svih zaposlenih, drugim riječima: loše vođstvo čini zaposlene bolesnima“, kaže stručnjakinja za medicinu rada Walkenhorst.

Foto: Christian Erfurt on Unsplash