Crna Gora s Ripple-om pravi strategiju za prvu digitalnu valutu

Podijeli

Centralna banka Crne Gore (CBCG) dogovorila je saradnju sa provajderom kripto i blokčejn rješenja, kompanijom „Ripple“, u cilju razvoja strategije i realizacije pilot programa za pokretanje prve digitalne valute u zemlji – digitalne valute centralne banke (CBDC) ili nacionalnog stabilcoina, odnosno stabilne valute.

“Uvođenje digitalne valute je, u skladu sa osnovnim ciljevima Centralne banke Crne Gore, još jedan korak naprijed ka digitalizaciji finansijskih usluga i širenju prostora za dostupnost finansijskih usluga građanima Crne Gore.
CBDC je digitalizovana verzija valute koju izdaju centralne banke. Danas, preko stotinu zemalja širom svijeta testira i razvija digitalnu valutu centralne banke za širok spektar potreba, uključujući jačanje finansijske inkluzije, modernizaciju monetarne politike, poboljšanje bezbjednosti plaćanja i povećanje efikasnosti prekograničnih plaćanja”, navodi se u saopštenju CBCG.

Podsjećaju da Evropska centralna banka (ECB) radi na razvoju koncepta digitalnog eura kao budućeg sredstva sigurnog, bezbjednog i praktičnog elektronskog plaćanja u eurozoni.

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić kazao je da „Centralna banka Crne Gore, kao centralna banka posvećena praćenju savremenih trendova centralnog bankarstva, posvećeno vodi računa o stabilnosti finansijskog sistema.“

„Sa zadovoljstvom počinjemo saradnju sa Rippleom na pilot projektu za izradu digitalne valute ili stabilecoina. Kroz projekat, Centralna banka Crne Gore će sa Vladom Crne Gore i crnogorskom akademskom zajednicom raditi na kreiranju praktične digitalne valute ili bezbjednog valutnog rješenja kako bi testirala glavne funkcionalnosti i potencijale blokčejn tehnologije, kao i na analizi prednosti i rizika koje bi CBDC ili nacionalni stabilecoin mogli predstavljati u pogledu dostupnosti elektronskih sredstava plaćanja, sigurnosti, efikasnosti, usklađenosti sa propisima i što je najvažnije zaštite prava i privatnosti krajnjih korisnika”, rekao je Žugić.

Projekat će proći kroz nekoliko faza, uključujući identifikaciju praktične primjene digitalne valute ili nacionalnog stabilcoina, i dizajn za simulaciju njenog stavljanja u promet i upotrebe pod kontrolisanim uslovima.

„Centralna banka Crne Gore donosi viši nivo digitalne transformacije u svoju finansijsku infrastrukturu i suočavajući se sa jednim od najvećih izazova u svijetu finansija, uključujući finansijsku inkluziju“, rekao je Džejms Valis, potpredsjednik Rippla za odnose sa centralnim bankama.

„Ripple ima iskustva u uspješnom povezivanju različitih sistema plaćanja i zagovaranja korisnosti blokčejna za izdavanje digitalnih valuta centralne banke i rješavanje globalnih plaćanja za stotine finansijskih institucija širom svijeta. Zadovoljstvo nam je što nas je Centralna banka Crne Gore odabrala da pomognemo u pokretanju njene prve digitalne valute i daljem ispunjavanju osnovnih finansijskih ciljeva zemlje”, kazao je Valis.

Ripple je, kako su naveli. kompanija za kripto rješenja koja transformiše način na koji se svijet mijenja, i kako upravlja i tokenizuje vrijednost. Ripple-ova poslovna rješenja su brža, transparentnija i finansijski isplativija – rješavaju neefikasnosti koje su dugo definisale status quo. Zajedno sa partnerima i širom zajednicom programera, Ripple identifikuje slučajeve u kojima će kripto tehnologija inspirisati nove poslovne modele i stvoriti prilike za veći broj ljudi. Svakim svojim rješenjem, Ripple doprinosi održivijoj globalnoj ekonomiji i planeti – povećavajući pristup inkluzivnim i skalabilnim finansijskim sistemima, uz isticanje neutralnosti ugljenika u blokčejn tehnologiji i zelene digitalne imovine, XRP. Na taj način ispunjava se misija izgradnje kripto rješenja za svijet bez ekonomskih granica.

Comments are closed.