elon musk, ilon mask, tesla

Tek će da osjeti odlazak oglašivača: “Mask mora da odvoji lični brend od brenda Twittera”

Podijeli

Očekuje se da će prihod Twittera od oglašavanja ove godine dosegnuti 2,98 milijardi dolara ili 2,73 milijarde eura, prema analitičarima Insider Intelligencea. To je oko 37 odsto manje od procjene iz oktobra prošle godine, kada se očekivalo da će prihod od oglašavanja iznositi 4,74 milijarde dolara, odnosno 4,34 milijarde eura.

Prvobitnu procjenu ovogodišnjeg prihoda od oglašavanja napravio je Insider Intelligence neposredno prije nego što je milijarder Ilon Mask preuzeo Twitter.

“Najveći problem s oglašavanjem na Twitteru je to što oglašivači ne vjeruju Masku”, rekla je Jasmine Enberg, glavna analitičarka Insider Intelligencea. Kako bi ponovno zadobio povjerenje oglašivača i reklamnih dolara, Twitter mora da odvoji Maskov lični brend od imidža kompanije, smatra Enberg, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Usred Maskovog burnog preuzimanja Twittera, nekoliko velikih oglašivača već je obustavilo svoje aktivnosti na platformi nakon što je osnivač Tesle olabavio uslove moderiranja sadržaja na društvenoj mreži i otpustio više od 7.000 zaposlenih. Otkako je Mask preuzeo Twitter 27. oktobra, 14 od 30 najvećih oglašivača na Twitteru obustavilo je oglašavanje, prema podacima iz januara Pathmaticsa.

Istovremeno, Insider Intelligence procjenjuje da Maskovi napori da uspostavi uslugu pretplate “neće kompenzovati izgubljene prihode od oglašavanja”.

Oni predviđaju i da će se prosječno vrijeme koje korisnici Twittera dnevno provedu na društvenoj mreži smanjiti za dva minuta na 34 minuta. U međuvremenu, korisnici TikToka u prosjeku provedu gotovo sat vremena dnevno na mreži.

Insider Intelligence pripisuje pad korištenja širenju sadržaja koji izaziva mržnju i tehničkim greškama na društvenoj mreži. “Angažman na Twitteru i dalje uveliko zavisi od ciklusa vijesti”, rekao je Engberg. “Saga o preuzimanju uzrokovala je porast vremena provedenog na platformi prošle godine, koji je sada nestao jer su korisnici izgubili interes za Maskove ispade”, objasnila je.

Mask je kupio Twitter za 44 milijarde dolara, iako je u međuvremenu prepolovio vrijednost kompanije, navodi AFP, prenosi SEEbiz.