Cijene u martu manje 0,7 odsto: Prvi pad nakon 27 mjeseci

Podijeli

U martu je u odnosu na februar zabilježen pad cijena od 0,7 odsto, što je prvi slučaj deflacije nakon 27 mjeseci, odnosno od 2020. godine kada je postojala zbog tadašnjeg velikog pada cijena naftnih derivata, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

Na pad cijena u martu, prema izvještaju Monstata, uticalo je sniženje cijena artikala u grupi hrana i bezalkohona pića za tri odsto. Najveći pad cijena imala su ulja i masti za 9,4 odsto, mlijeko, sir i jaja za 6,4 odsto, povrće za 3,7 odsto i žitarice za 1,3 odsto.

Indeks cijena hrane po mjerila UN i američke agencija FAO u konstantnom su padu više od šest mjeseci na svjetskom nivou, a ovo je prvi put da se to dešava u Crnoj Gori.

Monstat cijene upoređuje tokom jednog mjeseca sa prethodnim ili istim mjesecom iz ranije godine. Akcije Vlade i dijela trgovaca “stop inflaciji”, počela je 21. marta i mogla je dijelom uticati na pojavu deflacije.

U martu je u odnosu na februar, u pojedinim grupama proizvoda, došlo i do rasta cijena pa je gorivo za motorna vozila poskupilo za 2,4 odsto, obuća za 3,4 odsto, održavanje i popravke vozila za 4,1 odsto, usluge u kafićima i restoranima za jedan odsto… Od prebrambenih proizvoda povećane su cijene mesa za 0,5 odsto.

Godišnja stopa inflacije u martu, u odnosno na isti mjesec prethodne godine, iznosila je 10,5 odsto i to je najniža godišnja stopa od aprila prošle godine. Proteklih mjeseci godišnje stope inflacije najčešće su iznosile između 14 i 17 odsto. To pokazuje i da je inflacija na godišnjem nivou počela blago da usporava.

U odnosu na mart prošle godine cijene čvrstih goriva (ogreva) su veće za 32,8 odsto, rente – kirije za stan za 30,6 odsto, mlijeka, sira i jaja za 25,7 odsto, povrća za 18,2 odsto, šećera, džema i slatkiša za 16,1 odsto, mesa za 14,4 odsto, odjeće za sedam odsto, hljeba i žitarica za 6,4 odsto… frizerskih usluga za 23,8 odsto, usluga za održavanje i popravku stana 32,8 odsto, usluga smještaja za 24,3 odsto, usluga u restoranima i kafićima za 12,1 odsto…

Sada u martu u odnosu na isti mijesec lani niže su cijene goriva za 5,9 odsto, opreme za prijem, snimanje i reprodukciju zvuka i slike za 3,3 odsto, opreme za obradu podataka za 4,3 odsto, ulja i masti za 0,8 odsto…