business, building, new york, manhattan, skyscraper

Kakva kriza? Profiti banaka impresionirali investitore

Podijeli

Bankarska kriza? Kakva bankarska kriza?

To je bila poruka koju su u petak prenijeli neki od najvećih američkih kreditora dok su razgovarali o učinku tokom jednog od najizazovnijih perioda za američku bankarsku industriju od finansijske krize 2008. godine.

JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup i PNC su prijavili porast prihoda i profita u prvom tromjesečju, čak i nakon spasavanja dvije regionalne banke a panika se proširila finansijskim sistemom u martu. Njihovi najviši rukovodioci ponudili su višestruka uvjeravanja da je najgore prošlo.

“Imali smo težak period u martu, ali stvari su sada bolje”, rekao je novinarima finansijski direktor JPMorgana Džeremi Barnum. Njegov šef, izvršni direktor Džejmi Dajmon, rekao je da ste “već vidjeli da su se stvari prilično smirile.” Izvršna direktorica Citigroup-a, Jane Fraser, dodala je: “Naš bankarski sistem u cjelini je vrlo jak.”

Dajmon je, kao i uvijek, bio najsmjeliji među rukovodiocima banaka koji su se u petak sastali s analitičarima Wall Streeta, u jednom trenutku odgovarajući na pitanje o “kreditnoj krizi” s kojom se sistem suočava nakon kolapsa tri američke banke prošlog mjeseca.

„Da sam na vašem mjestu, ne bih koristio riječ kreditna kriza“, rekao je Dajmon. “Očigledno je da će doći do malog zatezanja. I većina toga će se odnositi na određene stvari s nekretninama.”

Neki analitičari koji prate industriju su se saglasili. Analitičar Wells Farga Majk Majo napisao je u bilješci u petak da “nema dokaza o bankarskoj krizi osim da se čini da je JPM bio ‘luka u oluji’”. UBS je svoju bilješku o rezultatima banke naslovio na sljedeći način: „Kakva kriza? Bankarska industrija je fleksibilna”.

Yahoo Finance/Investitor