Jack Ma, Džek Ma, Alibaba

Zašto kineski milijarderi stalno nestaju?

Podijeli

Džek Ma, osnivač Alibabe, dospio je na naslovne strane kada je nedavno primijećen u školi Yungu u Hangdžouu, gdje je sjedište kompanije. Rijetko se pojavljivao u javnosti otkako je naljutio Komunističku partiju Kine zbog kritike finansijskog regulatornog sistema u zemlji 2020.

„Opisao ih je kao da imaju ‘zalagaonički mentalitet’, a to je zaista uznemirilo mnogo adrese”, ocijenio je Dexter Roberts, viši saradnik u Indo-pacifičkoj bezbednosnoj inicijativi Atlantskog saveta i autor knjige “Mit o kineskom kapitalizmu”.

“Takođe, samo drski lik Džeka Maa na pogrešan je način iznervirao mnoge regulatore i vrlo moćne ljude u Kini”, dodao je.

CNBC poše da Ma nije bio prvi milijarder koji je misteriozno nestao iz vidokruga javnosti. Godine 2015. nestao je Guo Guangčang, koji je poznat kao “kineski Voren Bafet”.

Godine 2017. kineski sigurnosni agenti iz Hong Konga oteli su Siao Jianhua, kinesko-kanadskog milijardera. On je 2022. godine osuđen na 13 godina zatvora zbog prevare i korupcije.

Misteriozni nestanak kineskih milijardera i dalje traje. U februaru je Bao Fan, poznati investicioni bankar, postao posljednje ime na listi “milijardera koji nestaju”. Međutim, nekoliko dana kasnije, njegova kompanija je rekla da on “sarađuje u istrazi koju provode određene vlasti u Narodnoj Republici Kini”.

„Kada neko kao što je Bao Fan nestane, neko tako visokog profila koji iznenada nestane bez objašnjenja, to neizbježno odašilje jeziv osjećaj na ostatak tržišta“, rekao je Nick Marro, vodeći analitičar za globalnu trgovinu u The Economist Intelligence Unit.

“Mislim, kako se možete osjećati i poslovati na mjestu gdje, znate, važan lider industrije može iznenada nestati?”, upitao je on.

Pogledajte CNBC-ov video na ovu temu: