Mercedes

Volkswagen i Mercedes daju gas na kineskom tržištu – čeka ih ljuta konkurencija i rat cijenama

Podijeli

Njemački proizvođači automobila nastoje da sustignu konkurente na tržištu u Kini. Sajam u Šangaju koji je počeo u utorak je prilika. Strategija elektrifikacije za kinesko tržište je u punom zamahu, kažu u Volkswagenu čiji šef Oliver Blume najavljuje ubrzanje, javlja dpa.

Volkswagen i drugi njemački proizvođači automobila u Kini ne stoje baš najbolje. Svaki četvrti novi automobil prodat u ovoj zemlji je električan. Međutim, za razliku od klasičnih modela, njemački e-automobili na velikom kineskom tržištu do sada nijesu igrali važnu ulogu. U Kini su u prednosti domaći brendovi.

Volkswagen je zakazao svjetsku premijeru svog novog ID.7 za veče prije sajma. Kompanija polaže velike nade u svoj novi električni sedan.

Mercedes je pak u ponedjeljak veče prvi put u Šangaju predstavio električnu verziju svog luksuznog brenda Maybach.

Stručnjak za tržište automobila Ferdinand Dudenhefer predviđa velike izazove za njemačke proizvođače. Samo u martu, prodaja vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem pala je u Kini za oko jedan odsto, dok je prodaja čisto električnih automobila i plug-in hibrida porasla za više od četvrtine.

Problem će biti i rat cijenama koji je u toku. “Tesla i kineski proizvođači su u cijenama i troškovima proizvodnje u prednosti”, rekao je Dudenhefer.

Istina, na motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem se u Kini još mnogo zarađuje. “Ali ko ne želi da izgubi kupce mora kod električnih automobila da napravi velike ustupke oko cijena i marži.”

Zapadni proizvođači moraju da prilagode svoje proizvodne procese električnim automobilima, rekao je Dudenhefer. Ko jednostavno nastavi sa dosadašnjim strategijama cijena i proizvodnje, izgubiće mušterije.