Ilon Mask, Elon Musk

Ilon Mask prijeti da će tužiti Microsoft

Podijeli

Ilon Mask je zaprijetio da će pokrenuti sudski postupak protiv Microsofta zbog tvrdnji da se kompanija “nezakonito obučavala koristeći podatke s Twittera”.

Milijarderova izjava uslijedila je kao odgovor na tvit u kojem se navodi da je Microsoftova reklamna platforma najavila da će prestati da podržava Twitter, navodno zbog Twitterovih promjena koje zahtijevaju plaćanje za pristup njegovom API-ju.

Maskova prijetnja je nejasna, ali čini se da je povezana sa OpenAI-a, koristeći podatke s Twittera za obuku velikog jezičkog modela koji stoji iza proizvoda kao što je ChatGPT. OpenAI, očigledno, nije Microsoft, ali je nedavno dobio značajnu investiciju od kompanije koja ugrađuje sisteme vještačke inteligencije (AI) u svoje alate kao što su Bing, Edge i Microsoft 365.

Nejasno je da li će Mask zapravo tužiti Microsoft u ovom trenutku, jer je prijetio pravnim postupkom koji se nikada nije dogodio u prošlosti, uključujući i najavu protiv kreatora Twitter naloga pod korisničkim imenom @ElonJet.

Microsoft je odbio da komentariše ovaj slučaj za The Verge, dok je sa Twitter-ovog e-maila za novinare stigao odgovor s emoji sličicama, kada je tražen komentar.

Microsoft je objavio da „više neće podržavati Twitter“ od 25. aprila 2023, što znači da kompanije više ne mogu koristiti Microsoftovu platformu za upravljanje svojim tvitovima i drugim angažmanima. Ovo se poklapa i sa vremenskom linijom Twitter-a da svoj API (interfejs za programiranje aplikacije) stavi iza paywall-a.

Prema novom cjenovnom aranžmanu Twitter-a, velike kompanije poput Microsofta morale bi da plate čak 42.000 dolara mjesečno da bi dobile pristup Twitter-ovom API-ju. Novi sistem cijena je već naveo neke manje programere da napuste platformu, kao što je Tapbots, proizvođač Tweetbota.