5g antena

Vlasnik Vijesti, Nove TV i Telemacha prodao tornjeve za 1,22 milijarde eura. Zna se i ko je kupac

Podijeli

United grupa, koja u Crnoj Gori u svom vlasništvu ima Vijesti, Nova TV i Telemach, objavila je u petak da je postigla sporazum o prodaji 100 odsto udjela svoje jedinice mobilnih telekomunikacijskih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji tzv. TowerCo arapskoj kompaniji Tawal.

U toj transakciji finansijski savjetnik je bio Goldman Sachs, a njeno se zaključenje očekuje tokom druge polovine godine, napominju iz United grupe, dodajući da uslovi transakcije uključuju dugoročni “Master Services Agreement” i “Service Level Agreement” za njihov nastavak korištenja infrastrukture telekomunikacijskih tornjeva nakon završetka transakcije.

Dogovor su, kako navodem postigli uz podršku BC Partnersa, globalne investicione kompanije koja je od 2019. većinski vlasnik United grupe, kao i da se vrijednost TowerCo, koji danas u vlasništvu ima 4.800 tornjeva, ovom transakcijom procjenjuje na 1,22 milijardi eura.

“Prodaja mobilnih tornjeva United grupe slijedi trend odvajanja i monetizacije mobilne telekomunikacione infrastrukture operatora u Evropi i u svijetu. Transakcija će omogućiti nastavak ulaganja u mobilnu mrežu, uključujući i planove za uvođenje oko 2.000 dodatnih lokacija tokom idućih 20 godina, što će Grupi omogućiti dugoročno pružanje visokokvalitetnih usluga”, navode iz te Grupe, prenosi Poslovni dnevnik.

Za kompaniju Tawal kažu da im je to ujedno i prvo ulaganje u evropski telekomunikacijski sektor, te da su najveći integrisani provajder ICT infrastrukture u regionu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike i u portfelju imaju više od 16.000 mobilnih tornjeva.