Ikea najavljuje proširenje u SAD od 2 milijarde dolara, otvara 8 novih trgovina

Podijeli

Švedski lanac robnih kuća Ikea pojačava svoje prisustvo u SAD sa osam novih prodavnica planiranih u naredne tri godine.

Kompanija je u četvrtak otkrila svoju investiciju od 2,2 milijarde dolara s planovima za otvaranje osam novih trgovina i devet manjih “tačaka za planiranje i naručivanje” širom Amerike u narednih nekoliko godina. Kompanija to opisuje kao svoju najveću investiciju ikada u SAD.

Ikeine „tačke za planiranje i narudžbu“ dizajnirane su tako da kupci planiraju i razgovaraju sa stručnjacima za dizajn prije nego što naruče proizvode za svoje domove. Ikea je prošle godine u Kaliforniji otvorila svoja prva dva “point and order point” objekta.

Uz otvaranje novih trgovina, kompanija planira da uspostavi 900 novih lokacija na kojima kupci mogu preuzeti kupovinu.

“SAD su jedno od naših najvažnijih tržišta i vidimo beskrajne mogućnosti da tamo rastemo i približavamo se brojnim Amerikancima s pristupačnim proizvodima i uslugama”, rekao je Tolga Öncü, direktor maloprodaje IKEA-e u kompanijskom saopštenju. „Više nego ikada prije, želimo povećati obim našeg prisustva u SAD-u, povećati svoje kapacitete za ispunjavanje i učiniti našu ponudu još relevantnijom za potrebe i snove lokalnih kupaca.”

Ikea nije navela lokacije za svoje nove radnje, ali je rekla da će proširenje otvoriti preko 2.000 novih radnih mjesta.

Ovaj trgovac namještajem trenutno ima 50 američkih trgovina zajedno s dvije “tačke planiranja i naručivanja” i nekoliko lokacija za preuzimanje. Takođe otvara dvije nove lokacije, koje nijesu dio najavljene investicije od 2 milijarde dolara, u Arlingtonu u Virdžiniji i San Franciscu u Kaliforniji ovog ljeta. Lokacija u Arlingtonu je jedna od prodavnica manjeg formata “plan and order point”.

Dio investicije će takođe uključivati ​​modernizaciju postojećih prodavnica kako bi se omogućilo više isporuka paketa, saopštila je kompanija.

Švedska kompanija kućnih potrepština otvorila je svoju prvu radnju u SAD-u 1985. godine u Pensilvaniji i opslužuje 31 globalno tržište.

Investitor