Budva Montenegro, ljeto 2021, ljetnja sezona 2021 budva

EBRD: Rast crnogorske ekonomije će usporiti, uprkos snažnom oporavku turizma

Podijeli

Godišnji rast crnogorske ekonomije biće od tri do četiri odsto, što je vrijedan rezultat, ali država još nije na nivou životnog standarda EU, kazao je direktor za ekonomiju, strategije i politike u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), Artur Radživil.

“Još postoje izazovi za donosioce politika”, dodao je on prilikom prezentacije najnovijeg Izvještaja EBRD-a o tranziciji za 2022/2023 pod nazivom “Neuobičajeno poslovanje”.

On je naveo da će rast u Crnoj Gori u ovoj godini biti ispod prošlogodišnjeg nivoa, uprkos snažnom oporavku turizma. Izazov će, kako je naveo, ostati visoka inflacija.

“EBRD vidi snažan oporavak turizma, pri čemu je izvjesno da će prihodi dostići rekordne nivoe iz 2019. Oporavak je bio impresivan 2021. i prošle godine. Rast se nastavlja i Crna Gora će ostvariti bolji uspjeh u odnosu na zemlje regiona“, ocijenio je Radživil.

Istakao je da je potreban napredak kako bi se eliminisali nedostaci te da je potrebno podstaći razvoj “koji pomaže približavanju evropskom nivou standarda i prihoda”.

„Na donosiocima politika je da ubrzaju reforme, nakon rješavanja izazova političke nestabilnosti sa kojima smo se suočavali proteklih godina“, istakao je Radživil.

Radživil je naveo da je pogođena i ekonomija Evropske unije (EU), dodajući da postoji rizik od recesije, posebno u najvećoj ekonomiji – Njemačkoj.

Šef EBRD u Crnoj Gori, Remon Zakaria, kazao je da je ta banka, od 2006. godine otkada je prisutna u Crnoj Gori, do sada u nju uložila preko 724 miliona eura, u 81 projekat.

“EBRD je prošle godine uložio u Crnu Goru 23 miliona eura u šest projekata, od čega se 75 odsto njih definišu kao zeleni projekti. To je zaista potrebno Crnoj Gori da bi unaprijedila kvalitet i opremu koja postoji kako bi se unaprijedila željeznička infrastruktura“, kazao je Zakaria.