visa card, paying card

Visa povećala dobit na 4,4 milijarde dolara, usljed češćeg korišćenja platnih kartica

Podijeli

Gigant za obradu plaćanja Visa saopštio je da je njegova dobit u drugom kvartalu skočila 14% u odnosu na prethodnu godinu na prilagođenoj osnovi, usljed globalnog povećanja korišćenja kreditnih i debitnih kartica.

Rezultat je nadmašio prognoze analitičara.

Kompanija sa sjedištem u San Francisku rekla je da je ostvarila profit od 4,38 milijardi dolara, ili 2,09 dolara po dionici, isključujući jednokratne troškove koji se djelimično odnose na rusko-ukrajinski rat i druga računovodstvena prilagođavanja. Godinu ranije, prilagođena dobit je iznosila 3,84 milijarde dolara, ili 1,79 dolara po dionici.

U posljednjih nekoliko kvartala, poslovanje Vise je ojačano globalnim povećanjem online plaćanja i korišćenjem kreditnih i debitnih kartica. Kompanija je u prošlom kvartalu obradila 2,955 biliona dolara transakcija na svojoj platnoj mreži, što je 10% više u odnosu na godinu ranije. Najveći rast i dalje se dešava u SAD, Evropi i Aziji, koje čine više od 80% ukupnog tržišta kompanije.

Visa uzima naknadu od svake transakcije obrađene na njenoj mreži, koje se razlikuju u zavisnosti od industrije u kojoj trgovac posluje, gdje se nalazi i da li koristi kreditnu ili debitnu karticu, ali generalno iznosi između 1% i 3%.

Dok povećanje upotrebe kartica povećava profit, poslovanje kompanije je i dalje “duboko vezano” za učinak globalne ekonomije, ocjenjuje agencija AP i podsjeća da je, kada je pandemija uticala na putovanja i ekonomske aktivnosti, profit Vise naglo pao. Sada postoji zabrinutost zbog recesije širom svijeta, jer centralne banke podižu kamatne stope kako bi se borile protiv inflacije.

Novi izvršni direktor Vise, Ryan McInerney, koji je preuzeo tu dužnost ranije ove godine, rekao je da, iako kompanija vidi “makroekonomsku neizvjesnost”, ostaje uvjeren u “sposobnost kompanije da upravlja kroz promjenjivo okruženje”.

Dionice Visa porasle su za skoro 2% u trgovanju nakon radnog vremena.

Investitor; foto: CardMapr.nl on Unsplash