Amazon

Amazon počinje još jedan krug masovnih otpuštanja

Podijeli

Amazon je službeno započeo svoju posljednju rundu smanjenja broja zaposlenih.

Kompanija naime započinje svoje ranije najavljeno otpuštanje oko 9.000 radnika, koje će pogoditi zaposlene u Amazon Web Services (AWS) i sektorima ljudskih resursa (HR).

Smanjenje dolazi prema planu, jer je interni dopis tehnološkog giganta prošlog mjeseca nagovijestio da će AWS i HR osoblje biti na udaru. Ali srijeda je početak udara. Svi pogođeni zaposleni u SAD-u, Kanadi i Kostariki dobili su obaviještenje, prema dva interna dopisa direktora Amazona, koje je ponovo objavio CNBC. Osoblje u drugim regijama uskoro će saznati status svojih pozicija, navodi se u dopisima.

“Ovo je težak dan u našoj organizaciji”, napisao je izvršni direktor AWS-a Adam Selipsky osoblju, prema CNBC-u.

“Naporno radimo na tome da se prema svima koji su pogođeni odnosimo s poštovanjem”, dodao je.

Otpušteni zaposleni će dobiti prelazne zdravstvene beneficije, otpremnine, naknade, podršku u traženju posla i druge usluge, tvrde iz kompanije. Ipak, bez obzira na navedene namjere kompanije i relativno lagane pakete za odlazak, zaposleni u AWS-u vjerovatno se ne osjećaju previše poštovanim.

Amazonovo odjeljenje računarstva u oblaku je jedan od najprofitabilnijih sektora kompanije. Čak i usred tekućih ekonomskih tehnoloških previranja u protekloj godini, AWS je ostao rastući proizvođač novca za kompaniju. U svom najnovijem tromjesečnom izvještaju, Amazon je napomenuo da je prodaja AWS-a porasla 20% u odnosu na prethodnu godinu i da je prihod AWS-a porastao oko 2% između kraja 2021. i kraja 2022. godine.

„I veličina našeg poslovanja i veličina našeg tima su značajno porasli tokom posljednjih godina, vođeni potražnjom kupaca i jedinstvenom vrijednošću koju AWS pruža“, napisao je Selipsky.

Očigledno, međutim, taj rast nije bio dovoljan da opravda zadržavanje postojećeg broja AWS radnika. Korporativni sektor loše posluje? Otpuštanja. Podjela napreduje? Otpuštanja. U svijetu velikih poslovnih odnosa s investitorima, odgovor je uvijek isti.

Objašnjenje za nove rezove Amazona, prema dopisima rukovodilaca: reorganizovani prioriteti i efikasnost. „Ključno je da se fokusiramo na identifikaciju i stavljanje naših resursa iza naših glavnih prioriteta – onih stvari koje su najvažnije za klijente i koje će pokrenuti motor našeg poslovanja. U mnogim slučajevima to znači da članovi tima mijenjaju projekte, inicijative ili timove na kojima rade; međutim, u drugim slučajevima to je dovelo do ovih ukidanja radnih mjesta”, rekao je Selipsky.

Iza restrukturiranja mogu biti i drugi razlozi. Amazon je možda slučajno previše oglašavao i angažovao za AWS poslove za faktor 3 u 2022. Sektor je objavio skoro 25.000 slobodnih radnih mjesta na internetu kada mu je odobreno zapošljavanje za manje od 8.000, prema dokumentima koje je Insider dobio u martu.

Ukupno, ovaj najnoviji talas otpuštanja u Amazonu će uticati na oko 9.000 radnika – oko 18.000 zbirno koliko je kompanija već otkazala ranije ove godine. Zaposleni u AWS-u takođe su bili pogođeni tom ranijom rundom januarskih rezova, zajedno sa zaposlenima u Amazonovim odjeljenjima za namirnice, zdravlje i robotiku. Sve zajedno, Amazonova otpuštanja 2023. najveća su u skoro 30-godišnjoj istoriji kompanije, navodi CNBC. A možda će ovo konačno biti dovoljno da umiri glavnog šefa Endija Džesija i da zadrži investitore.

U dugoročnom smislu otpuštanja su vremenski testirana loša strategija za održivost kompanije. Ali kratkoročno: veliki broj otkaza raste, režijski troškovi opadaju. Vjerovatno će Amazon u svom izvještaju o zaradi u četvrtak popodne govoriti o svojim nedavnim naporima za smanjenje troškova i povećanju efikasnosti.

Investitor